Zaparzana mąka pszenna i gryczana czyli prażucha, znana też jako prażuchy. Staropolska potrawa serwowana ze słoniną lub skwarkami, a u mnie udekorowana karmelizowaną cebulą oraz białym serem i natką pietruszki. Można przygotować ją z okazji imprezy biesiadnej. Im więcej tłustych dodatków, tym lepszy jej smak!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Prażuchy
- 100 g mąki pszennej (przesiana)
- 100 g mąki gryczanej (przesiana)
- 250 ml wrzątku (około; lepiej przygotować trochę więcej)
- sól (duża szczypta)
Dodatki (do wyboru)
- 1 cebula (drobno pokrojona, skarmelizowana na oleju lub klarowanym maśle)
- 30 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni)
- 30 g białego sera (pokruszony)
- słonina
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego, albo smalcu
- 1 łyżka natki pietruszki (posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę rumienię na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub w piekarniku, na blaszce, z podpiekaniem od góry, na ok. 160 °C. Gdy mąka zacznie się lekko rumienić, zdejmuję patelnię z ognia/wyjmuję blaszkę i zostawiam w temperaturze pokojowej, żeby dokończyła się rumienić.
- Przekładam mąki do garnka i zalewam lekko osolonym wrzątkiem, wlewając go i intensywnie mieszając całość jednocześnie. Rozcieram dokładnie, żeby nie było grudek.
- Na niedużym ogniu podgrzewam całość w przykrytym garnku przez ok. 30 minut.
- Nakładam na talerz porcje prażuchy łyżką zanurzoną w stopionym tłuszczu. Dekoruję wybranymi dodatkami i serwuję.