fbpx
Czytasz właśnie
Prażucha z mąki pszennej i gryczanej

Prażucha z mąki pszennej i gryczanej

Prażucha

Zaparzana mąka pszenna i gryczana czyli prażucha, znana też jako prażuchy. Staropolska potrawa serwowana ze słoniną lub skwarkami, a u mnie udekorowana karmelizowaną cebulą oraz białym serem i natką pietruszki. Można przygotować ją z okazji imprezy biesiadnej. Im więcej tłustych dodatków, tym lepszy jej smak!

Prażucha

Prażucha

Prażucha z mąki pszennej i gryczanej czyli jak zrobić prażuchy krok po kroku. Do zaserwowania ze słoniną lub wędzonym boczkiem podsmażonym do skwarków, albo karmelizowaną cebulą i serem białym.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: prażucha
Liczba porcji: 5 sztuk
Kalorie: 139kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Prażuchy

  • 100 g mąki pszennej (przesiana)
  • 100 g mąki gryczanej (przesiana)
  • 250 ml wrzątku (około; lepiej przygotować trochę więcej)
  • sól (duża szczypta)

Dodatki (do wyboru)

  • 1 cebula (drobno pokrojona, skarmelizowana na oleju lub klarowanym maśle)
  • 30 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni)
  • 30 g białego sera (pokruszony)
  • słonina
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego, albo smalcu
  • 1 łyżka natki pietruszki (posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Mąkę rumienię na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub w piekarniku, na blaszce, z podpiekaniem od góry, na ok. 160 °C. Gdy mąka zacznie się lekko rumienić, zdejmuję patelnię z ognia/wyjmuję blaszkę i zostawiam w temperaturze pokojowej, żeby dokończyła się rumienić.
  • Przekładam mąki do garnka i zalewam lekko osolonym wrzątkiem, wlewając go i intensywnie mieszając całość jednocześnie. Rozcieram dokładnie, żeby nie było grudek. 
  • Na niedużym ogniu podgrzewam całość w przykrytym garnku przez ok. 30 minut.
  • Nakładam na talerz porcje prażuchy łyżką zanurzoną w stopionym tłuszczu. Dekoruję wybranymi dodatkami i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (90 g), bez dodatków | Kalorie: 139kcal (7%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 4g (8%) | Sód: 20mg (1%) | Potas: 136mg (4%) | Fiber: 2g (8%) | Wapń: 11mg (1%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Prażucha
Prażucha
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom