fbpx
Czytasz właśnie
Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, świąteczne dania lub kolacja dla dwojga. A gdy jest to kolacja zaręczynowa, warto podać nietypowe danie, prawdziwy kulinarny afrodyzjak: przepiórki z sosem z róży. Jeśli czytaliście książkę lub oglądaliście film „Przepiórki w płatkach róży”, na pewno znacie ich magiczne działanie ;). Postarałam się odtworzyć książkową recepturę, choć bez dodatku kasztanów, które zastąpiłam rodzimą dynią, upieczoną i zmiksowaną na aromatyczne puree. W smaku przypominające drób, a jednak inne, rzadziej spotykane, bardziej eleganckie. Dawniej dzikie, dziś z hodowli, przepiórki można kupić w większych spożywczych marketach. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu.

Zobacz też: Więcej przepisów na niedzielny obiad

W powieści autorstwa Laury Esquivel główna bohaterka, Tita de la Garza, smaży przyprawione solą i pieprzem przepiórki na maśle, a jako dodatek przygotowuje wyjątkowy sos: utarte płatki róży, czosnek, anyż i zmielone, gotowane kasztany, są bazą dania, które podbije podniebienia i pobudzi zmysły…

Moje przepiórki z sosem z róży, bez kasztanów, przygotowałam, dusząc je w wywarze. To bezpieczniejsza metoda, gdy robi się je po raz pierwszy: mięso można upiec, ale łatwo o zbyt dużą suchość. Nie chciałam owijać ich plasterkami boczku, bo to mało romantyczny składnik i niech poczeka na inną okazję niż kolacja zaręczynowa :).

Dla bezpieczeństwa nadziałam przepiórki jabłkami, żurawiną i migdałami, żeby nawilżyć mięso od środka. Sos zrobiłam bez dodatku kasztanów, za to z likierem o smaku dzikiej róży. A może sprawdziłby się tu likier pomarańczowy? Dajcie znać, jeśli się na niego zdecydujecie.

Zobacz też
Pierogi z soczewicą

Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży

Przepiórki z sosem z róży, z konfitury z płatków róż, likierem o smaku dzikiej róży, chili i anyżem, duszone w wywarze warzywnym i nadziewane jabłkiem z żurawiną i migdałami. Najlepsze przepiórki z różą.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 564kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 2 przepiórki bez podrobów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • 2 łyżeczki blanszowanych, siekanych migdałów
  • klarowane masło (do obsmażenia)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kieliszek likieru o smaku dzikiej róży
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)

Sos z róży

  • 4 łyżki konfitury z płatków róży
  • ½ kieliszka likieru o smaku dzikiej róży
  • sok z ½ małej cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka nasion anyżu lub mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić puree z dyni

Jak zrobić

Przepiórki

  • Mięso nacieram w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Do środka wkładam kawałki jabłka, żurawinę, migdały oraz tymianek. Można odstawić przepiórki, pod przykryciem, na 30 minut, a nawet kilka godzin, do lodówki.
  • Obsmażam przepiórki na klarowanym maśle, ze wszystkich stron, na sporym ogniu, na złoto-brązowy kolor. W trudniej dostępnych miejscach skórkę można zrumienić gazowym palnikiem.
  • Mieszam bulion z likierem i zalewam mięso. Na minimalnym ogniu duszę przez ok. 30 minut.
  • Wyjmuję przepiórki i trzymam w szczelnym pojemniku, żeby zachowały ciepło.

Sos z róży

  • Do sosu pozostałego z duszenia przepiórek dodaję konfiturę z róży wymieszaną z likierem, anyżem i sokiem z cytryny. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum. W małej miseczce mieszam skrobię z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie rozcierając.
  • Dodaję mączną mieszankę do sosu, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia.
  • Serwuję przepiórki z sałatką oraz puree, np. z ziemniaków, dyni lub batatów, z dodatkiem sosu i migdałów uprażonych na suchej patelni.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 564kcal (28%) | Carbohydrates: 68g (23%) | Białko: 21g (42%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sód: 306mg (13%) | Potas: 415mg (12%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 50g (56%) | Witamina A: 455IU (9%) | Witamina C: 19.6mg (24%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 5.6mg (31%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Marzy mi się przygotowanie ich w wersji jeszcze bardziej zbliżonej do magicznego, książkowego dania. I choć opisana w książce receptura nie była może precyzyjna, to przecież nie da się skrupulatnie odmierzyć składników pełnej uniesień miłości.

Dajcie znać w komentarzach, czy przepiórki z sosem z róży przypadły Wam do gustu :).

Przepiórki z sosem z róży
Przepiórki z sosem z róży
2 komentarze
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom