Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, świąteczne dania lub kolacja dla dwojga. A gdy jest to kolacja zaręczynowa, warto podać nietypowe danie, prawdziwy kulinarny afrodyzjak: przepiórki z sosem z róży. Jeśli czytaliście książkę lub oglądaliście film „Przepiórki w płatkach róży”, na pewno znacie ich magiczne działanie ;). Postarałam się odtworzyć książkową recepturę, choć bez dodatku kasztanów, które zastąpiłam rodzimą dynią, upieczoną i zmiksowaną na aromatyczne puree. W smaku przypominające drób, a jednak inne, rzadziej spotykane, bardziej eleganckie. Dawniej dzikie, dziś z hodowli, przepiórki można kupić w większych spożywczych marketach. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu.
Zobacz też: Więcej przepisów na niedzielny obiad
W powieści autorstwa Laury Esquivel główna bohaterka, Tita de la Garza, smaży przyprawione solą i pieprzem przepiórki na maśle, a jako dodatek przygotowuje wyjątkowy sos: utarte płatki róży, czosnek, anyż i zmielone, gotowane kasztany, są bazą dania, które podbije podniebienia i pobudzi zmysły…
Moje przepiórki z sosem z róży, bez kasztanów, przygotowałam, dusząc je w wywarze. To bezpieczniejsza metoda, gdy robi się je po raz pierwszy: mięso można upiec, ale łatwo o zbyt dużą suchość. Nie chciałam owijać ich plasterkami boczku, bo to mało romantyczny składnik i niech poczeka na inną okazję niż kolacja zaręczynowa :).
Dla bezpieczeństwa nadziałam przepiórki jabłkami, żurawiną i migdałami, żeby nawilżyć mięso od środka. Sos zrobiłam bez dodatku kasztanów, za to z likierem o smaku dzikiej róży. A może sprawdziłby się tu likier pomarańczowy? Dajcie znać, jeśli się na niego zdecydujecie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 2 przepiórki bez podrobów
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki żurawiny
- 2 łyżeczki blanszowanych, siekanych migdałów
- klarowane masło (do obsmażenia)
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 kieliszek likieru o smaku dzikiej róży
- sól, pieprz
- 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)
Sos z róży
- 4 łyżki konfitury z płatków róży
- ½ kieliszka likieru o smaku dzikiej róży
- sok z ½ małej cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka nasion anyżu lub mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- sól, pieprz
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić puree z dyni
Jak zrobić
Przepiórki
- Mięso nacieram w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Do środka wkładam kawałki jabłka, żurawinę, migdały oraz tymianek. Można odstawić przepiórki, pod przykryciem, na 30 minut, a nawet kilka godzin, do lodówki.
- Obsmażam przepiórki na klarowanym maśle, ze wszystkich stron, na sporym ogniu, na złoto-brązowy kolor. W trudniej dostępnych miejscach skórkę można zrumienić gazowym palnikiem.
- Mieszam bulion z likierem i zalewam mięso. Na minimalnym ogniu duszę przez ok. 30 minut.
- Wyjmuję przepiórki i trzymam w szczelnym pojemniku, żeby zachowały ciepło.
Sos z róży
- Do sosu pozostałego z duszenia przepiórek dodaję konfiturę z róży wymieszaną z likierem, anyżem i sokiem z cytryny. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień do minimum. W małej miseczce mieszam skrobię z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie rozcierając.
- Dodaję mączną mieszankę do sosu, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia.
- Serwuję przepiórki z sałatką oraz puree, np. z ziemniaków, dyni lub batatów, z dodatkiem sosu i migdałów uprażonych na suchej patelni.
Wartości odżywcze
Marzy mi się przygotowanie ich w wersji jeszcze bardziej zbliżonej do magicznego, książkowego dania. I choć opisana w książce receptura nie była może precyzyjna, to przecież nie da się skrupulatnie odmierzyć składników pełnej uniesień miłości.
Dajcie znać w komentarzach, czy przepiórki z sosem z róży przypadły Wam do gustu :).
Mmmm… wygląda naprawdę pysznie 🙂
Cały przepis wygląda tak bardzo interesująco, że chyba jeszcze dzisiaj go wypróbuję 🙂