fbpx
Czytasz właśnie
Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

Świeżemu pstrągowi nie trzeba wielu skomplikowanych składników. Doskonały smak uzyskamy, przyprawiając go nawet tylko solą i pieprzem i dobrze skrapiając cytryną. Warto jednak pokusić się o przygotowanie pstrąga w nieco bardziej wykwintnej, ale wciąż prostej wersji, którą stworzymy, dodając do niego kilka dodatków. Pstrąg z migdałami to kilkuskładnikowa potrawa, która idealnie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie, które zaserwujemy gościom.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza

Pstrąg z migdałami to szybsze i łatwiejsze, w porównaniu do ryby panierowanej w płatkach migdałów, danie. Jego smak zaskoczy Wasze podniebienie: delikatna ryba o cytrynowej nucie smakowej świetnie połączy się z lekko słodkimi, podsmażonymi, chrupiącymi migdałami.

Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

Pstrąg w mącznej panierce, smażony na klarowanym maśle, nadziewany cytryną i czosnkiem, serwowany z prażonymi migdałami. Pyszny pstrąg z migdałami na obiad.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pstrąg z migdałami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pstrąg
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki migdałów (blanszowane; całe lub w słupkach/płatkach)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżek mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Tak przygotowany pstrąg będzie dobrze komponować się z frytkami, smażonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz puree, np. puree marchewkowym.
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Wypatroszonego pstrąga bez łusek nacieram solą i pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny.
  • Oprószam rybę mąką.
  • Do środka ryby wkładam plasterki czosnku oraz drugiej połowy cytryny.
  • Smażę rybę po ok. 5-10 minut na średnim ogniu na patelni, na klarowanym maśle. Po usmażeniu można odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się ryba, podsmażam blanszowane migdały. Zrumienione przekładam na talerz z pstrągiem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pstrąg z migdałami
Pstrąg z migdałami
14 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom