Świeżemu pstrągowi nie trzeba wielu skomplikowanych składników. Doskonały smak uzyskamy, przyprawiając go nawet tylko solą i pieprzem i dobrze skrapiając cytryną. Warto jednak pokusić się o przygotowanie pstrąga w nieco bardziej wykwintnej, ale wciąż prostej wersji, którą stworzymy, dodając do niego kilka dodatków. Pstrąg z migdałami to kilkuskładnikowa potrawa, która idealnie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie, które zaserwujemy gościom.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza
Pstrąg z migdałami to szybsze i łatwiejsze, w porównaniu do ryby panierowanej w płatkach migdałów, danie. Jego smak zaskoczy Wasze podniebienie: delikatna ryba o cytrynowej nucie smakowej świetnie połączy się z lekko słodkimi, podsmażonymi, chrupiącymi migdałami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pstrąg
- 1 cytryna
- 4 łyżki migdałów (blanszowane; całe lub w słupkach/płatkach)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka łyżek mąki (pszenna lub kukurydziana)
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Tak przygotowany pstrąg będzie dobrze komponować się z frytkami, smażonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz puree, np. puree marchewkowym.
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Wypatroszonego pstrąga bez łusek nacieram solą i pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny.
- Oprószam rybę mąką.
- Do środka ryby wkładam plasterki czosnku oraz drugiej połowy cytryny.
- Smażę rybę po ok. 5-10 minut na średnim ogniu na patelni, na klarowanym maśle. Po usmażeniu można odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
- Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się ryba, podsmażam blanszowane migdały. Zrumienione przekładam na talerz z pstrągiem.
super -jest pyszny chociaz nie przepadam za rybami .polecam.smacznego
o znalazłam 🙂 Piękny pstrąg. Z ryb słodkowodnych chyba właśnie pstrąga lubię najbardziej ze względu na kruche mięso i delikatne ostki. W wersji z migdałami musi być wyśmienity!
Nie wiem gdzie uciekł mój komentarz, to na wszelki wypadek dam go ponownie 🙂 Wspaniały pstrąg!
Jak jest chrupiąca, wysmażona albo w panierce, to się zjada :). Chociaż ostatnio też zdarzyło mi się obrać w jednej smażalni, bo była twarda i niewypieczona.
trochę jest, ale nie ma tragedii :).
Polecamy :)!
[..YouTube..] Jak jest chrupiąca, wysmażona albo w panierce, to się zjada :). Chociaż ostatnio też zdarzyło mi się obrać w jednej smażalni, bo była twarda i niewypieczona.
[..YouTube..] @siwy2501 Jak jest chrupiąca, wysmażona albo w panierce, to się zjada :). Chociaż ostatnio też zdarzyło mi się obrać w jednej smażalni, bo była twarda i niewypieczona.
[..YouTube..] trochę jest, ale nie ma tragedii :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive trochę jest, ale nie ma tragedii :).
Je sie ze skórką ?bo ja zawsze obierałem.
[..YouTube..] Je sie ze skórką ?bo ja zawsze obierałem.
duzo jest i ości w tej rybce?trzeba uwazać:)
[..YouTube..] duzo jest i ości w tej rybce?trzeba uwazać:)