Pulpety w sosie pomidorowym potrafię przygotować drobiowe lub wieprzowe, choć sama należę do zwolenników bezmięsnej wersji. Przepis na pulpety z sosem pomidorowym pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. To bardzo wygodne danie lubiane przez wiele dzieci, choć przez równie wiele pozostaje nietknięte ;). Cóż, widocznie trzeba dorosnąć do nich, jak do wielu innych potraw. U mnie dziś w wersji z komosą ryżową przesmażoną z cebulą, marchewką i grzybami oraz sosem sojowym z dodatkiem przypraw. Zobaczcie jak zrobić pulpety z sosem pomidorowym krok po kroku.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pulpety
- 300 g wieprzowiny (zmielona w maszynce do mięsa; polecam mieszankę 200 g mięsa chudego, np. łopatki oraz 100 g tłustego, np. surowego boczku; można zastąpić mięsem drobiowym)
- 1 duża bułka (może być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie)
- 1 cebula (mała; drobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy)
- 1-2 łyżki natki pietruszki i/lub szczypiorku (drobno posiekane)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki papryki w proszku (można wymieszać ze szczyptą chili)
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sos pomidorowy
- 500 g pomidorów (dojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca)
- ¼-½ łyżeczki soli
- 1 cebula (bardzo mała, drobno pokrojona)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka oliwy (extra vergine o niskiej kwasowatości)
- ¼-½ łyżeczki suszonych ziół (opcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Passata pomidorowa – przepis
Jak zrobić
Pulpety
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
- Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
- Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.
Sos pomidorowy
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
- Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Razem z solą oraz, opcjonalnie – ziołami, przekładam do garnka/patelni z cebulą i czosnkiem. Zagotowuję.
- Na niewielkim ogniu, żeby warzywa delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3 minuy. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.
Pulpeciki w sosie
- Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
Serwowanie
- Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.
Wartości odżywcze
Chudsza wersja to mięso drobiowe, natomiast dla miłośników wieprzowiny jest propozycja z dodatkiem boczku. Choć wiele jest receptur na sosy, najpopularniejszy to ten z pomidorów. Postawcie na świeże, dojrzałe, o słodkim smaku lub dobrej jakości passatę. Z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, dobrze doprawiony sos w połączeniu z delikatnym mięsem stworzy wyjątkowo smaczny zestaw.
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Nie jest to skomplikowana receptura, a wykonanie chyba nawet przyjemniejsze od smażenia kotletów mielonych. Masę wystarczy ulepić w dłoniach, a następnie podgotować. Potem przyrządza się sos i następnie dusi całość.
Koniecznie przetestujcie wersję z chili, jeśli lubicie ostre smaki. Możecie dodać je zarówno do mięsa, jak i potem do sosu. Z kolei wersja łagodniejsza, zwłaszcza drobiowa, to idealne danie dla dzieciaków. Jeśli Wasze pociechy lubią pulpeciki i pomidorowy sos, możecie zaserwować im je z dodatkiem makaronu lub ryżu.
Pulpety w sosie pomidorowym przepis
To zdecydowanie lżejsza wersja od klasycznych mielonych, a do tego bezglutenowy obiad. Choć najszybciej jest je przygotować z dodatkiem surowej cebuli, gorąco polecam zaplanować sobie odrobinę więcej czasu i zeszklić ją najpierw na oliwie. Doskonale uzupełni smak mięsa, a w połączeniu z natką pietruszki stworzy świetną mieszankę dodatków.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przypadły Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy zdecydowaliście się na nieco ostrzejszą wersję z chili oraz która wersja sosu zagościła na Waszych talerzach :).