fbpx
Czytasz właśnie
Purée z kabaczka

Purée z kabaczka

Purée z kabaczka

Lżejszą alternatywą purée ziemniaczanego, zwłaszcza dla osób na diecie, może być purée przygotowane z innych warzyw, np. purée z dyni lub purée z kabaczka. Podane jako dodatek, świetnie skomponuje się z potrawami z mięsa lub ryb. Purée z kabaczka można też z powodzeniem wykorzystać jako bazę do zupy-kremu z kabaczka albo smacznego sosu czy dietetycznego, wytrawnego koktajlu śniadaniowego. Wystarczy upiec kabaczka w folii aluminiowej, lekko ostudzić i zmiksować z dodatkiem odrobiny soli.

Zobacz też: Inne pomysły na potrawy o niskim indeksie glikemicznym

Samo purée z kabaczka najprawdopodobniej wyjdzie Wam dość rzadkie i taki jego urok. Zmiksowane po wystudzeniu, z dodatkiem żółtego sera i czosnku oraz masła orzechowego i świeżo zmielonego pieprzu, zamieni się w pyszne pesto. Po dodaniu soku i miąższu z grejpfruta i odrobiny cynamonu oraz jabłka lub pomarańczy i zblendowaniu całości uzyskacie pyszny, zdrowy i dietetyczny koktajl. To tylko kilka prostych pomysłów, może rzadko spotykanych, za to pokazujących, w jak różnorodny sposób można przygotować to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. A zupa z kabaczka? Też pyszna!

Purée z kabaczka

Purée z kabaczka

Puree z kabaczka czyli prosty przepis na puree fit zamiast ziemniaków. Kabaczkowe puree czyli upieczony kabaczek, zmiksowany w blenderze z odrobiną soli.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 29kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kabaczka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Z kabaczka wydrążam pestki.
  • Zawijam kabaczka w folię aluminiową i piekę przez 30-45 minut w piekarniku w temperaturze 220 °C (góra + dół).
  • Z upieczonego kabaczka usuwam skórkę za pomocą noża lub po prostu wydrążam upieczony miąższ łyżeczką.
  • Miksuję kabaczka w garnku za pomocą blendera ręcznego lub delikatnie studzę i przekładam do blendera ze szklanym dzbankiem.
  • W razie potrzeby odciskam purée z kabaczka z nadmiaru soku (na gęstym sicie) lub ściereczce. Doprawiam solą i sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 29kcal (1%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 19mg (1%) | Potas: 435mg (12%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 335IU (7%) | Witamina C: 31.8mg (39%) | Wapń: 27mg (3%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawe, czy Wam posmakuje. Jest bardzo lekkie i niskokaloryczne. To idealna alternatywa dla ziemniaków! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło :).

Zobacz też
Szparagi z sosem holenderskim

 

45 komentarzy
  • A będzie z tego dżemu filmik? Bo bardzo ciekawa jestem. Może też zrobię. U nas jeszcze nei sezon i za dwie zapłaciłam $8. Ale już lada moment będa tańsze, bo to squash z odmiany zimowych.

  • Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).

  • [..YouTube..] A będzie z tego dżemu filmik? Bo bardzo ciekawa jestem. Może też zrobię. U nas jeszcze nei sezon i za dwie zapłaciłam $8. Ale już lada moment będa tańsze, bo to squash z odmiany zimowych.

  • [..YouTube..] Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).

  • No ciekawe co z tego wyjdzie, bo nie słyszałam żeby robili z niej dżem. Bardziej ja podpiekają w kawałkach lub potem miksują do zupy. Mam tez przepis na lasagne z tego squasha i mozarelli, choć jeszcze nie robiłam.

  • [..YouTube..] No ciekawe co z tego wyjdzie, bo nie słyszałam żeby robili z niej dżem. Bardziej ja podpiekają w kawałkach lub potem miksują do zupy. Mam tez przepis na lasagne z tego squasha i mozarelli, choć jeszcze nie robiłam.

  • Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.

  • [..YouTube..] Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.

  • Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).

  • Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).

  • Ja dwa lata temu wysłałam mamie nasiona butternut squash , w zeszłym roku już miała, pokazała zaprzyjaźnionemu panu który ma stoisko na targu, wyprosił ją o nasiona i w tym roku ma już całą uprawę, on to nazwał dynia amerykańska i jest zachwycony, ale mało kto to kupuje, bo ludzie nie znają. No ale do Ty chyba nie jesteś z Krakowa więc byłoby Ci daleko. Nie wiem jak smakuje zwykła dynia więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.

  • rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).

  • [..YouTube..] Ja dwa lata temu wysłałam mamie nasiona butternut squash , w zeszłym roku już miała, pokazała zaprzyjaźnionemu panu który ma stoisko na targu, wyprosił ją o nasiona i w tym roku ma już całą uprawę, on to nazwał dynia amerykańska i jest zachwycony, ale mało kto to kupuje, bo ludzie nie znają. No ale do Ty chyba nie jesteś z Krakowa więc byłoby Ci daleko. Nie wiem jak smakuje zwykła dynia więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.

  • Ja bym dodała jeszcze pieprz , Robię tak z butternut squash, niestety ciężko dostępny w Polsce, choć jest przepyszny do niego akurat pasuje też imbir. Masz rację ze to świetnie smakuje zamiast ziemniaków, które są beznadziejnie nudne.

  • [..YouTube..] rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).

  • [..YouTube..] @kucibaba2 rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).

  • [..YouTube..] Ja bym dodała jeszcze pieprz , Robię tak z butternut squash, niestety ciężko dostępny w Polsce, choć jest przepyszny do niego akurat pasuje też imbir. Masz rację ze to świetnie smakuje zamiast ziemniaków, które są beznadziejnie nudne.

  • pycha, czesto takie robie tylko dodaje jeszcze kilka ziemniaczkow i miksuje razem:) wtedy jest jeszcze lepsze, polecam spróbować!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom