Potrawa zupełnie mi nieznana, bo pyzy z mięsem nie pojawiały się u nikogo z rodziny na stole. Dopiero gdy założyłam blog, dowiedziałam się o ich istnieniu. Przeglądałam książkę kucharską i natrafiłam na przepis na pyzy mięsne. Mało jest u mnie okazji do przygotowywania mięsnych dań, ale pewnego dnia, mając pozostałe po obiedzie niezjedzone mięso kurczaka, postanowiłam sprawdzić jak zrobić pyzy z mięsem. I przygotowałam!
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1½ kg ziemniaków (sypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą)
- 1 szklanka mąki (do podsypywania stolnicy)
- 1 jajko
- sól
Farsz
- 500 g mięsa (drobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem)
- 3 cebule (duże; drobno posiekane)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonych ziół lub słodkiej papryki (opcjonalnie)
- 1 szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Farsz
- Cebule szklę na oleju.
- Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.
- Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.
Ciasto
- Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
- Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.
- Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.
Formowanie pyz
- Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
- Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.
- Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.