Robię swoje pierwsze podejście do kuchni indyjskiej. Co prawda potrafię zrobić smaczne curry z kurczaka (i to jeszcze jakie 🙂 ), ale inne potrawy z dalekich Indii nie są mi znane. Zaczynam od najprostszych rzeczy: rait i reliszy czyli pysznych dodatków, z których słynie tamtejsza kuchnia, różnorodna, kolorowa i bogata w pachnące przyprawy. Raita miętowa, przygotowana na jogurcie, doskonale skomponuje się z ostrymi potrawami, łagodząc i uzupełniając ich smak.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne i kolorowe dodatki do obiadu i inne dania kuchni indyjskiej
Ziołowo-jogurtowa lub przygotowana z chłodnych warzyw, raita miętowa ugasi pragnienie po spożyciu ostrego indyjskiego curry.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 ml ubek jogurtu naturalnego
- 20 g świeżej mięty (drobno posiekana)
- 1 szczypta pieprzu cayenne
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić najlepszy, domowy jogurt naturalny
Jak zrobić
- Wszystko mieszam w miseczce i wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę.
taka raita jest świetna sama w sobie, nawet bez chlebka 🙂
Bardzo lubię takie klimaty:)Cudowne zdjęcie!