Połączenie szpinaku i pasty uwielbiam od wielu lat. Dziś zapraszam na ravioli ze szpinakiem czyli włoskie pierożki z ciasta na dużej liczbie żółtek, nadziewane farszem szpinakowym. Można podać je z różnymi sosami, choć najprostszy sposób to polanie oliwą i posypanie świeżymi ziołami. Ciekawi Was, jak zrobić ravioli szpinakowe? Chodźcie zobaczyć!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na ravioli
- 250 g mąki pszennej (typ 00)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- semolina
Farsz ze szpinaku i ricotty
- 250 g szpinaku (pokrojony, bez grubych łodyżek)
- 125 g sera ricotta
- 50 g sera grana padano (można zastąpić innym twardym, długodojrzewającym serem; starty na tarce o drobnych oczkach)
- gałka muszkatołowa (utarta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, biały pieprz
Do polania
- 50 g masła (stopione)
- kilka listków szałwii (drobno posiekane)
Do posypania
- ser grana padano (pokrojony w cienkie, ale sporej wielkości płatki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
Zagniatanie ciasta
- Z mąki typu 00 odsypuję ok. 50 g (2-3 bardzo czubate łyżki). Pozostałą przesiewam do sporej miski i tworzę zagłębienie w kopcu.
- Jajka i żółtko rozkłócam widelcem lub trzepaczką i dodaję do mąki. Wyrabiam ręcznie ciasto, najpierw rozcierając mąkę z masą jajeczną, a potem ugniatając. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką, klejącą konsystencję, dosypuję dodatkową mąkę.
- Ciasto, które już się nie klei, przekładam na lekko omączoną stolnicę i energicznie wyrabiam przez kilka minut.
- Zawijam szczelnie woreczkiem foliowym lub zamykam w pojemniku spożywczym i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce.
Farsz ze szpinaku i ricotty
- W czasie gdy ciasto się chłodzi, można przygotować farsz.
- Szpinak przelewam wrzątkiem na durszlaku, odciskam, następnie przekładam na patelnię o nieprzywierającej powłoce i odparowuję na niewielkim ogniu. Rozgniatam dokładnie łyżką. Jeszcze raz odciskam na durszlaku.
- W sporej misce rozgniatam ser ricotta, dodaję utarty grana padano i szpinak. doprawiam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dokładnie mieszam, żeby farsz nabrał pięknego, zielonego koloru.
Wałkowanie ciasta
- Ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkowuję na dwa prostokąty o szerokości ok. 10 cm i grubości ok. 2 mm, podsypując semoliną.
Napełnianie farszem, klejenie i wykrawanie
- Przekładam farsz do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem w tylce lub woreczka, w którym odcinam jeden róg. Można też nakładać farsz na rozwałkowane ciasto łyżeczką.
- Na rozwałkowanym płacie ciasta ułożonym na posypanej semoliną stolnicy układam porcje farszu: po 2 w pionie i tyle w poziomie, ile pomieści ciasto. Każda kolejna porcja w odległości ok. 3 cm od poprzedniej.
- Ciasto nieprzykryte farszem smaruję delikatnie wodą, co ułatwi sklejanie z górną warstwą.
- Przykrywam górnym płatem ciasta i delikatnie dociskam, starając się pousuwać wszystkie bąbelki powietrza pomiędzy farszem i ciastem.
- Posypuję wierzchni płat ciasta odrobiną semoliny i kroję radełkiem o kanciastym brzegu na 24 sztuki ravioli o wielkości ok. 4×4 cm.
- Oddzielam ostrożnie poszczególne ravioli od siebie i układam na stolnicy posypanej delikatnie semoliną. Trzymam przykryte ściereczką, dopóki nie skończę lepić całego ciasta i farszu.
Gotowanie
- Wrzucam ravioli do zagotowanej, osolonej wody. Mieszam ostrożnie, żeby pierożki nie przywarły do dna. Przykrywam pokrywką.
- Gotuję na średnim ogniu przez kilka minut. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.W czasie gdy ravioli się gotują, przygotowuję sos ze stopionego masła i szałwii.
- Bezpośrednio w garnku polewam ugotowane ravioli masłem wymieszanym z szałwią. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody z gotowania pierożków, żeby rozrzedzić sos.
- Podaję posypane krojonym w duże, ale cienkie płaty serem grana padano.
Twoja propozycja ravioli jest świetna. Bardzo chętnie wypróbuję tego typu danie jak tylko zajdę do domu. Tym bardziej, że kocham szpinak 🙂