fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem

To danie jest tak łatwe do zrobienia i tak dobre, a przy tym daje możliwość przygotowania tylu wariantów smakowych… Włoskie risotto czerwone z krótkiego ryżu o pękatych, dość grubych ziarnach, które najpierw przesmażamy na oliwie, dodajemy trochę wina, a dopiero potem zalewamy bulionem. Risotto z czerwonym winem – proste i pyszne!

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej

Jest to kolejny przepis kuchni włoskiej, który nie wymaga ani większych umiejętności kulinarnych, ani długich przygotowań, ani zakupu drogich składników.

Risotto z czerwonym winem czyli risotto rosso można przygotować w wersji białej, wykorzystując białe wino wytrawne. To bazowa receptura, którą możecie wzbogacić o dodatek ulubionych mięs i/lub warzyw, eksperymentując ze składem. Jest bardzo sycące, pięknie pachnie, nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania. Czego chcieć więcej?

Zobacz też
Sałatka z gruszką i szpinakiem

Ryż do risotto można zakupić w hipermarkecie na stoisku z ryżami – nazywa się arborio i jest pakowany w kartonowe pudełko, w którym znajdziemy grube ziarna, z reguły zapakowane próżniowo w gruby, foliowy woreczek.

Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem i parmezanem, prosty przepis na smaczny i sycący obiad lub kolację. Risotto rosso z czerwonym winem to doskonałe danie główne lub dodatek do innych potraw, np. czerwonych mięs. Można przygotować je również z innymi składnikami dodatkowymi, np. warzywami i mięsem, ziołami…
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 476kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki włoskiego ryżu do risotto (arborio)
  • 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
  • 1 l bulionu (drobiowy, wołowy, wieprzowy lub warzywny)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • tarty parmezan (8 łyżek)
  • oliwa z oliwek (extra vergine, kilka łyżek)
  • 2 łyżki masła
  • listki świeżej bazylii (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować risotto i jaki ryż wybrać

Jak zrobić

  • Na głębokiej patelni lub w woku szklę cebulę na oliwie. Dosypuję ryż i mieszając, delikatnie go podsmażam, aż stanie się przezroczysty.
  • Dolewam wino i gotuję aż do całkowitego odparowania (ryż uzyska ładny, czerwono-purpurowy kolor).
  • Wlewam bulion (chochla po chochli), za każdym razem przykrywam pokrywką, czekając na całkowite wchłonięcie płynu przez ryż i cały czas gotuję na średnim ogniu aż do całkowitego odparowania i uzyskania miękkości ryżu (al dente czyli lekko twardy).
  • Gdy ryż jest odpowiednio miękki, a cały bulion odparowany, robię łyżką zagłębienie, układam masło i przykrywam całość pokrywką.
  • Po 2 minutach mieszam, nakładam na talerze, ozdabiam bazylią i posypuję parmezanem (ilość dowolna, ja zawsze przesadzam i zasypuję ryż tak, że prawie go nie widać).

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 476kcal (24%) | Carbohydrates: 59g (20%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 374mg (16%) | Potas: 234mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 175IU (4%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 81mg (8%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy risotto rosso przypadnie Wam do gustu. Zamieniając czerwone wino na białe można, dokładnie w ten sam sposób, ugotować risotto bianco. Koniecznie dajcie znać, które lepsze :).

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom