Cudownie proste do zrobienia risotto z pomidorami i natką pietruszki. Do przyrządzenia również w opcji wegańskiej. Opcjonalnie można dołożyć do niego parmezan lub inny włoski ser, choć u mnie jest po prostu na bazie pomidorowej passaty z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Ugotujcie je na wywarze z resztek warzyw lub wybierzcie drobiowy. Co kto lubi :). Zobaczcie jak zrobić risotto z pomidorem.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Moje risotto z pomidorami trochę „oszukałam”. Nie będę tego przed Wami ukrywać :). Zostało mi trochę gruboziarnistego ryżu, który miałam ugotowany „al dente” dzień wcześniej. Dlatego po prostu dorobiłam na patelni sam pomidorowy sos z cebulą i czosnkiem i wymieszałam potem wszystkie składniki.
Jednak najlepsze, co można zrobić, to oczywiście wolne gotowanie w wywarze. Zróbcie warzywny lub drobiowy. Który bardziej lubicie? Wykorzystajcie dobry ser. Może nawet białe wino? Risotto z dodatkiem wina z pewnością nabierze charakteru. Uwielbiam!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
- 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
- 1 pomidory malinowe (duże, pokrojone w kostkę; zamiast 2 dużych pomidorów można wykorzystać 250 ml dobrej jakości passaty)
- 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
- 2-4 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić passatę pomidorową
Jak zrobić
- Na oliwie lub maśle szklę cebulę i czosnek (wrzucam surowe na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie staną się przezroczyste; można delikatnie je posolić i nie wolno ich zrumienić).
- Do cebuli i czosnku dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
- Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
- Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
- Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
- Na ostatnich 10 minut gotowania dodaję pomidory i zioła. Doprawiam pieprzem.
- Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję masło i parmezan, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.
Wartości odżywcze
Prosta receptura i koniecznie z dodatkiem natki pietruszki. Przyznam, że po zrobieniu zdjęć dosypałam jej sobie jeszcze więcej. W końcu to bogactwo witaminy C, o którym wspominam także w mojej książce Superfood po polsku. Miałam ogromną ochotę na dużo pietruszki! Widać, że zimą organizm domaga się witamin :). Z pewnością dostarczyłam mu solidną dawkę!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam risotto i jak wrażenia smakowe. Przygotowaliście je z winem i na wywarze, czy może jednak w uproszczony sposób? Bardzo jestem ciekawa :).