Rolada z indyka to lżejsza wędlina dla tych z Was, którzy szukają czegoś na bazie drobiu. Piękna rolada z piersi indyka z orzechami lub migdałami oraz suszonymi morelami w środku. Choć moja rodzina przepada za roladą z boczku i pasztetem z kurczaka, również i tę wędlinę wszyscy zawsze chętnie zjedzą. To aromatyczny dodatek do śniadania na Wielkanoc. Brzmi ciekawie i zobaczcie jak pięknie wygląda po przekrojeniu :). Warto samodzielnie przygotować wędliny na specjalne okazje. Można dzięki temu poczuć różnicę w smaku i satysfakcję, że zrobiło się coś dobrego dla siebie i innych. Pokażę Wam dziś przepis na roladę z indyka – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wielkanocne wędliny
Do jej przygotowania będzie potrzebny bardzo duży kawałek piersi z indyka. Mięso może być trudno dostępne, dlatego warto upewnić się wcześniej, który sklep je oferuje lub zamówić.
Przepis na roladę z indyka
Łagodny smak indyka z pewnością doskonale skomponuje się ze słodyczą suszonych owoców, aromatem ziół i przypraw. Dzięki temu możecie poeksperymentować i spróbować przyprawić mięso po swojemu. Rolada z indykiem z morelami może być zrobiona na tak wiele sposobów! Przygotowując pierś z indyka czy kurczaka takie eksperymenty przeprowadza się najłatwiej. Zobaczcie jak zrobić roladę z indyka krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ kg piersi z indyka (duży kawałek o w miarę jednolitym kształcie, w którym będzie można wyciąć kieszonkę na nadzienie)
- 200 g suszonych moreli (połowę można zastąpić suszonymi figami lub śliwkami)
- 50 g grubo posiekanych orzechów lub migdałów w płatkach
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- majeranek
- 2 łyżki klarowanego masła (stopione)
- 100 g musztardy miodowej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- W mięsie wycinamy nożem kieszonkę o szerokości ok. 2 cm uważając, żeby nie przekroić piersi z indyka na wylot.
- Środek nacieramy solą, wlewamy sok z cytryny i wkładamy bakalie, ciasno wypełniając nimi wycięty otwór.
- Wierzch nacieramy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z czosnkiem i oprószamy majerankiem.
- Związujemy mięso ciasno sznurkiem tak, żeby nadać mu kształt rolady i zapobiec wydostawaniu się na zewnątrz soku z cytryny.
- Zawijamy roladę w folię aluminiową, skrapiając ją wcześniej klarowanym masłem lub zamykamy w rękawie do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół) i pieczemy przez ok. 40-50 minut.
- W trakcie pieczenia z mięsa będzie wytapiać się tłuszcz, dlatego koniecznie trzeba podstawić pod nie żaroodporne naczynie. Jeśli mięso nie jest pieczone w rękawie, można co 15 minut podlewać je tym, co się z niego wytapia.
- Mięso pieczone w folii aluminiowej można na ostatnie 10 minut pieczenia odkryć, żeby się zrumieniło.
- Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia, następnie przechowujemy w lodówce. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.
Wartości odżywcze
To elegancka, łagodna w smaku i nie za sucha wędlina. Oprócz tego cudownie pachnie ziołami i ma zrumienioną skórkę.
Rolada z indyka przepis
Ułożona na talerzu i pokrojona w cienkie plastry, udekorowana świeżym tymiankiem lub rozmarynem, z pewnością okaże się apetycznym dodatkiem do pozostałych potraw i elegancką dekoracją stołu.
Ciekawe czy podbije Wasze serca i będzie cieszyć się powodzeniem wśród domowników i gości. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udała :).