fbpx
Czytasz właśnie
Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Od kilku lat w karnawale spotykamy się często ze znajomymi na domowych imprezach. Bardzo lubię takie wieczory, kiedy, pomimo pluchy czy mrozu za oknem, można pośmiać się w gronie przyjaciół, a następnie napić dobrego drinka i przygotować wspólnie drobne przekąski. Najlepiej takie, które nie wymagają dużo wysiłku. A ponadto ładnie się prezentują się i można je podać na niewielkim stoliku, bez konieczności nakrywania do dużego stołu. Na domowych imprezach karnawałowych królują wędliny i sery, sałatki oraz wszelkie koreczki i roladki. Każdy z moich znajomych lubi co innego, więc zawsze przygotowujemy kilka różnych wariantów do wyboru. W wersji bez mięsa świetnie sprawdzą się roladki z bakłażana z twarogiem. Są doskonałe do przegryzienia po wypiciu czegoś mocniejszego. A oprócz tego szybkie, na jeden kęs. Roladka wędruje do ust i zaraz można wrócić na domowy parkiet do tańca lub znowu słuchać dowcipów opowiadanych przez siedzącego obok kolegę.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Karnawał

Roladki z bakłażana z twarogiem, dzięki dodatkowi sosu tatarskiego, zyskują bardzo ciekawe połączenie smaków. Czosnkowy bakłażan grillowany z oliwą świetnie łączy się z delikatnym twarogiem. Następnie całość nabiera charakteru za sprawą kremowej konsystencji sosu i kwaskowatych dodatków. Tak przygotowana przekąska to doskonała, bardziej elegancka alternatywa dla klasycznych, polskich pyr z gzikiem. Poza karnawałem świetnie sprawdzą się na stołach w trakcie imienin, rodzinnych spotkań, w Andrzejki lub Sylwestra.

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana z twarogiem, podane z pomidorkami koktajlowymi i posypane miętą. Eleganckie, smaczne i proste do zrobienia roladki bakłażanowe na jeden kęs, idealne do podania na imprezie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Przekąska, Starter
Kuchnia: Europejska
Przepis na: roladki bakłażanowe, roladki z bakłażana, roladki z bakłażanem i twarogiem
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 84kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 duży bakłażan (umyty, osuszony, pokrojony w ukośne plastry)
  • 200 g twarogu (uduszony widelcem lub zmielony w maszynce/blenderze)
  • 5-7 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego*
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2-3 gałązki bazylii, oregano, mięty lub melisy
  • 4 pomidorki koktajlowe (pokrojone w ćwiartki; alternatywnie można wykorzystać 1 nieduży pomidor pokrojony w ósemki)
  • oliwa
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis powstał we współpracy ze Społem Kielce, producentem Sosu Kieleckiego tatarskiego

Jak zrobić

  • Plastry bakłażana solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy i osuszamy, dzięki temu nie będzie gorzki w smaku.
  • Nacieramy plastry bakłażana czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z obu stron oliwą.
  • Grillujemy bakłażana na bardzo mocno rozgrzanej patelni do grillowania lub na grillu klasycznym (albo elektrycznym) przez ok. 15 min (po ok. 7 minut z każdej strony). Można też upiec go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, co pewien czas obracając, i – jeśli trzeba – skrapiając oliwą).
  • Po ugrillowaniu studzimy.
  • Twaróg mieszamy z sosem tatarskim, i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Masę twarogową nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy roladki, spinając każdą za pomocą wykałaczki.
  • Roladki układamy na talerzu, dekorując listkami bazylii, oregano lub mięty i kawałkami pomidora.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 84kcal (4%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sód: 112mg (5%) | Potas: 120mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 75IU (2%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 20mg (2%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podane z pomidorami i ziołami, roladki z bakłażana tworzą piękną kompozycję kolorystyczną! Z pewnością niejednemu z domowników i gości przypadną do gustu!

Zobacz też
Grillowane białe szparagi o anyżowym aromacie

Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak się udały Wasze roladki bakłażanowe. Z jakiej okazji je przygotowaliście?

18 komentarzy
  • Witam 🙂 Zainteresowały mnie Pani roladki z bakłażana, próbowałem je zrobić, lecz nie do końca mi wyszły, gdyż bakłażan był jakby nasiąknięty tłuszczem, a jego skórka po usmażeniu twarda i nie zjadliwa. ( dodam, że to był dojrzały bakłażan, nie był gorzki więc nie soliłem go wczesniej i nie płukałem, oliwę nakladałem pendzelkiem) U Pani na zdjęciu wygląda to w ogóle inaczej, aż miło patrzeć. Mogłą by mi Pani powiedzieć co robię źle? a może bakłażan nie powienien być aż tak dojrzały?

    • Nigdy nie przytrafił mi się taki problem, więc to co napiszę to jedynie moje przypuszczenia: może bakłażan był już mocno dojrzały? jest szansa, że wtedy miąższ jest bardzo miękki i gąbczasty, a skórka twardsza i łykowata.

  • Ja na sylwestra zrobilam super roladki z boczku i sliwek. Suszone sliwki
    trzeba owinac w surowy boczek pokrojony w plastry ( ze sklepu najlepiej ) i
    piec w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym margaryna, przez okolo 20 min w
    200 stopniach ( UWAGA: latwo sie przypala. Trzeba tego mocno pilnowac).
    Podawac na goraca. SMACZNEGO !!!

  • W sam raz na imprezę karnawałową. Co podajecie na „domówce”? 🙂

    Roladki z bakłażana | PozytywnaKuchnia.pl

  • Zależy na jakiego bakłażana się trafi. Jak nie jest gorzki to nie ma
    potrzeby solenia. Warto spróbować odrobinę surowego :).

  • Przepis wtrafiony w moj gust bo uwielbiam te warzywo. Zrob taki eksperyment
    .Podziel baklazana na dwie czesci i jedna czesc posol a druga nie .Posmakuj
    i zobaczysz ze nie ma roznicy czy solisz czy nie.

  • Z tym soleniem to mit, porównałam i bez solenia bakłażan nie jest gorzki w smaku. Wystarczy go dać na chwilę do lodówki i skropić trochę oliwą z oliwek:-)

  • Ctrl+F5 wciśnijcie i jak się filmik przetworzy na YouTube to będziecie mogły obejrzeć jak zrobić te roladki :D.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom