Ciastka drożdżowe z masą serową, które, gdyby użyć większej ilości ciasta i mniej sera, przypominałyby nasze słodkie bułki drożdżowe z serowym środkiem. Rosyjskie watruszki przygotowałam z okazji Sylwestra – nie są zbyt mocno słodkie, dlatego można przegryzać nimi sylwestrowe drinki lub podać jako dodatek do rosyjskiego szampana, często pojawiającego się na polskich imprezach sylwestrowych. Świetnie sprawdzą się też w roli noworocznego śniadania, które popijemy ciepłą herbatą.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe wypieki
Rosyjskie watruszki upiekłam z dodatkiem drobno posiekanych rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie są zbyt pracochłonne, ale czas ich przygotowania wydłuża się ze względu na oczekiwanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- ¾ szklanki mleka (ciepłe)
- 3 żółtka (+ 1 całe jajko)
- 100 g masła (½ kostki; stopione, przestudzone)
Masa serowa
- 300 g tłustego twarogu (zmielony 2 razy)
- 1 żółtko (+ 1 całe jajko)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowana)
- 2 łyżki rodzynek (sparzone, posiekane)
- 1 Opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 białko (do smarowania ciasta)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do dużej miski. Na środku robię zagłębienie, do którego kruszę drożdże. Zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i przysypuję mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce.
- Żółtka ucieram z cukrem.
- Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego i mąki wbijam całe jajko i wlewam utarte żółtka.
- Wyrabiam ciasto. Gdy będzie odrywać się od ręki, stopniowo dodaję stopione masło, cały czas zagniatając.
- Gdy ciasto znów odrywa się od ręki, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dwukrotnie zmielony ser ucieram z żółtkiem (wbijam je osobno), białkiem i cukrem pudrem. Można dodać 1 opakowanie cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii.
- Mieszamy masę serową z rodzynkami i skórką pomarańczową.
- Wyrośnięte ciasto ponownie, szybko zagniatam i formuję wałek o średnicy ok. 7 cm.
- Kroję na plasterki o szerokości ok. 2 cm.
- Każdy plasterek ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku plasterków robię zagłębienia, do których nakładam masę serową.
- Zawijam brzegi ciastek mocno do środka, żeby masa nie wylała się podczas pieczenia. Ciastka smaruję białkiem.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra + dół) przez ok. 25 minut.
Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
bilka777 1 s temu
[..YouTube..] Przepraszam,ale to mało podobne do Rosyjskich watruszek.Jestem ze wschodu. I mnie aż skręca jak widzę takie koszmarne naruszenia przepisu,po pierwsze ciasto stawi się bez twarogu do piekarnika na 20 minut,a już później w na pół gotowym cieście robią się otwory i wkłada się twaróg, i znowu do piekarnika na 20 minut.Żadnych rodzynek i skórki pomarańczy też do watruszek się nie wkłada. Proszę zobaczyć na YT jak to się robi prawidłowo – „Ватрушки с творогом.Готовим дома.”
bilka777 1 s temu
jutro zrobie ;p
[..YouTube..] jutro zrobie ;p
dzieki
[..YouTube..] dzieki
A ja robiłam kiedyś watruszki. I zasmakowały mi!
Oglądałam wczoraj rosyjski program podróżniczy i też je tam pokazywali. Teraz już wiem, że ma być więcej ciasta, a mniej sera :).
Drożdże, oprócz zasypania cukrem, zalewamy też ciepłym mlekiem. Niestety, gdzieś umknął mi ten fragment nagrania.
[..YouTube..] Drożdże, oprócz zasypania cukrem, zalewamy też ciepłym mlekiem. Niestety, gdzieś umknął mi ten fragment nagrania.