fbpx
Czytasz właśnie
Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Jeden z prostszych, letnich obiadów to ryż z jabłkami – tani, łatwy do przygotowania, a jeśli nie na obiad, można go zjeść na deser i pewnie wielu z Was pamięta tę potrawę z dzieciństwa, bo nie tylko moja babcia karmiła mnie ucieranymi jabłkami, do których dodawała przeróżne smakołyki. Niejeden raz opowiadałam, jakim byłam niejadkiem do mięsa, za to pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i wszelkie potrawy mączne: placki, naleśniki, kluski, kopytka – uwielbiałam.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

To bardzo prosta droga, serwować dziecku to, co lubi i mieć święty spokój, zwłaszcza w czasach, gdy mamy pracują na pełen etat i mało jest czasu na wymyślanie dla każdego osobnych posiłków, a babcia z dziadkiem najczęściej mieszkają daleko. Warto nie zapominać o prawidłowym komponowaniu składników odżywczych, bo droga na skróty w postaci białej mąki i cukru nie zastąpi dobrze zbilansowanego pożywienia, bogatego w białko, złożone węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, które, w komplecie, są potrzebne do tego, żeby mały i duży organizm dobrze funkcjonował i cieszył się zdrowiem oraz energią.

Biała mąka i cukier to zastrzyk energetyczny, ale też wysoki indeks glikemiczny. Wiele razy obserwuję dzieci, które rozpiera energia, bo rodzice, np. w podróży, na lotnisku, dali im batonika „na uspokojenie”. Biegają, szaleją, a za moment znów są głodne. Węglowodany warto wybierać z głową, zastępując białą mąkę mąką razową, grahamową lub orkiszową.. Zamiast cukru – alternatywy w postaci syropu z agawy lub ksylitolu, ale też nie bez ograniczeń, bo czasem wystarczy do deseru dodatek samych słodkich owoców. Jeśli tłuszcze, to najlepiej lniany do sałatek i kokosowy do smażenia. Orzechy do chrupania – dobre na pamięć. I mleko, które można włączać do posiłków nie tylko jako napój albo mleczny deser. Lekkie sosy jogurtowe zamiast śmietany czy łączenie ryżu, płatków owsianych i kaszek z kefirem – to tylko czubek całej góry możliwości. Produkty mleczne dostarczą białka, wapnia niezbędnego do budowy kości i zębów oraz witamin: B, A i D.

Zobacz też
Suflet serowy

Spróbujcie przygotować ryż z jabłkami w wersji ekstra. Najprościej ugotować ryż, dodać utarte jabłko i posłodzić – wiem, znam tę metodę. Ale jeśli dołożycie jogurt, trochę orzechów, banana zamiast cukru i odrobinę cynamonu oraz soku z pomarańczy dla smaku, uzyskacie najlepszy ryż z jabłkami. Zdrowiej i bardziej pożywnie. A czas przygotowania niemal ten sam.

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Najlepszy ryż z jabłkami, z dodatkiem jogurtu, cynamonu, banana dla słodkości i skórki z pomarańczy z cynamonem. To ekstra pożywny ryż z jabłkami - przepis krok po kroku.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ryż z jabłkami
Liczba porcji: 4
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 2 szklanki ryżu (ciemny lub naturalny, czerwony lub ryż biały)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan (bardzo dojrzały, rozgnieciony widelcem; można zastąpić 2 łyżkami masła daktylowego lub cukru brzozowego - ksylitolu albo syropu z agawy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • 50 g migdałów lub orzechów nerkowców/włoskich (uprażone na suchej patelni)
  • świeża mięta
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Jak ugotować ryż - dokładny poradnik krok po kroku

Jak zrobić

  • Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, następnie odcedzam, zalewam 3 szklankami wody w garnku i doprowadzam do wrzenia.
  • Zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 minut, na sypko, nie mieszając. Ugotowany odcedzam na sicie.
  • W czasie gdy ryż się gotuje, ucieram jabłka na tarce o grubych oczkach lub kroję na plasterki, albo w kostkę (można obrać wcześniej ze skórki, ja ją zostawiam).
  • Mieszam w misce, delikatnie, ugotowany ryż z jogurtem, połową banana, cynamonem, sokiem z cytryny i jabłkami (zostawiam 4-8 łyżek do dekoracji).
  • Przekładam ryż do miseczek i dekoruję pozostałymi jabłkami, orzechami, miętą i skórką z pomarańczy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czekam na informacje, która wersja lepsza :). A może wymyślicie inne dodatki?

Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom