Bogactwo truskawek w sezonie daje możliwość eksperymentów z prostymi, klasycznymi potrawami, które, w połączeniu z truskawkowym smakiem, zyskają nowe oblicze. Ryż z truskawkami, który w najprostszej wersji można ugotować na wodzie lub, lepiej, na mleku, wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami, jest szybkim i prostym do zrobienia, letnim obiadem lub kolacją. Znów przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy podawała nam go mama mojej koleżanki, zapraszając do wspólnego ucztowania wszystkie dzieci z podwórka.
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
To były piękne czasy wspólnych zabaw w chowanego i podchody, jedzenia truskawek prosto z pola i grania w piłkę na ulicy, chodzenia na trzepak i ćwiczenia gimnastyki akrobatycznej przed domem na ulicy. Nic dziwnego, że po tak wyczerpujących zabawach wszyscy pochłaniali ryż z truskawkami, aż uszy się trzęsły.
Dziś mam propozycję przygotowania ryżu z truskawkami w nieco zmodyfikowanej wersji. Ugotowany na mleku i wymieszany z pokrojonymi w kawałki truskawkami, zapiekany pod chrupką bezą, będzie jeszcze lepszym, wakacyjnym obiadem, który za kilkadziesiąt lat będą wspominać nasze dzieci.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryż z owocami
- 2 szklanki ryżu
- ½ kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone na kawałki lub zmiksowane w blenderze)
- 2 łyżki cukru (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)
- masło
- mleko
Beza
- 2 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Piana z białek – jak ubić
- Piana z białek - jak ubić
- Truskawki - właściwości, walory, witaminy
Jak zrobić
- Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Powierzchnia mleka powinna znajdować się ok. 2-3 cm wyżej od powierzchni ryżu.
- Na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem, gotujemy ryż przez ok. 40 minut. Mleko nie może się przypalić i wykipieć, powinno delikatnie bulgotać.
- Krok opcjonalny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
- Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami i podajemy (w wersji bez bezy) lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryty masą bezową, w temperaturze 180 °C, ok. 30 minut.
Ryżu w takiej postaci jeszcze nie jadłam, zwłaszcza z bezą na wierzchu. Jak byłam mała, to babcia robiła coś w rodzaju puddingu ryżowego z malinami, a raczej z musem malinowym z małymi kawałkami owoców. Do dziś jak mam ochotę na coś słodkiego, ale w miarę zdrowego to kupuję malinki świeże albo mrożone i syrop malinowy i robię ryż, albo kaszę manną.
właśnie nadszedł czas na jagody ^^
już ciężko kupić:)
To już koniec nawet te z działki przestały być smaczne;(
hehehe jadłam dzisiaj na śniadanie
a jeżeli by nie było, jest koło rakunkowe – truskawki mrożone, albo przetwory (dżemy, ciastka, jogurty itp.:)
u mnie jeszcze są:)