Prosty ryż ze szparagami na obiad w środku tygodnia? Oczywiście! Kilkanaście minut zajęło mi jego przygotowanie, dlatego polecam wszystkim zabieganym i zapracowanym. Koniecznie wykorzystajcie podłużną, słodką czerwoną paprykę. Jej smak, w połączeniu z sokiem limonki i łagodnymi szparagami, gwarantuje sukces tej prostej potrawie. Możecie doprawić ziołami lub ostrą papryczką chili – do wyboru. Opcjonalnie posypać żółtym serem lub zjeść bez jego dodatku – w wersji wegańskiej. Z pewnością warto wypróbować to danie w sezonie na szparagi. Kto chętny?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
Wystarczy kilkanaście minut i ryż ze szparagami na obiad będzie gotowy. To bardzo prosty skład. Tylko cebula, odrobina czosnku lub imbiru, czerwona słodka papryka i białe lub zielone szparagi. Smak doskonale uzupełni dodatek mięty oraz limonki, które nadadzą potrawie świeżości. Polecam wszystkim zapracowanym i zabieganym! Na zimno, w pudełku, można zabrać taki obiad do pracy. Potem wystarczy podgrzać, chociaż nawet bez podgrzania będzie bardzo smaczny!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 500 g szparagów (½ pęczka)
- 1 papryka czerwona (podłużna, słodka; pokrojona w krótkie paski)
- 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony; można zastąpić 1 łyżeczką świeżo startego imbiru)
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 garść listków mięty
- 2 łyżki oliwy extra vergine (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło klarowane)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ryż gotuję na sypko.
- Cebulę z czosnkiem/imbirem szklę na oliwie/maśle klarowanym, delikatnie podsypując wcześniej całość solą.
- Dodaję paprykę i podsmażam całość przez 2 minuty na średnim ogniu.
- Dodaję szparagi i smażę wszystko przez 2 minuty. Zdejmuję z ognia.
- Skrapiam warzywa sokiem z cytryny i posypuję miętą oraz pieprzem. Mieszam.
- Ryż nakładam na talerze i dekoruję warzywami. Od razu serwuję.Można też wymieszać wystudzony ryż z warzywami w pudełku z zamknięciem i zabrać jako posiłek do pracy.
Wartości odżywcze
W wersji z mięsem możecie wykorzystać do tego dania dodatek podsmażonej lub grillowanej piersi z kurczaka. Albo pieczoną lub smażoną rybę: w całości lub kawałkach. Z pewnością będzie to smaczne połączenie!
Ciekawa jestem, czy przyrządzicie ryż z zielonymi szparagami tak samo jak ja i potem zjecie ze smakiem. A może wykorzystacie inne dodatki? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, ponieważ jestem bardzo ciekawa!