fbpx
Czytasz właśnie
Ryż ze szparagami

Ryż ze szparagami

Ryż ze szparagami

Prosty ryż ze szparagami na obiad w środku tygodnia? Oczywiście! Kilkanaście minut zajęło mi jego przygotowanie, dlatego polecam wszystkim zabieganym i zapracowanym. Koniecznie wykorzystajcie podłużną, słodką czerwoną paprykę. Jej smak, w połączeniu z sokiem limonki i łagodnymi szparagami, gwarantuje sukces tej prostej potrawie. Możecie doprawić ziołami lub ostrą papryczką chili – do wyboru. Opcjonalnie posypać żółtym serem lub zjeść bez jego dodatku – w wersji wegańskiej. Z pewnością warto wypróbować to danie w sezonie na szparagi. Kto chętny?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Wystarczy kilkanaście minut i ryż ze szparagami na obiad będzie gotowy. To bardzo prosty skład. Tylko cebula, odrobina czosnku lub imbiru, czerwona słodka papryka i białe lub zielone szparagi. Smak doskonale uzupełni dodatek mięty oraz limonki, które nadadzą potrawie świeżości. Polecam wszystkim zapracowanym i zabieganym! Na zimno, w pudełku, można zabrać taki obiad do pracy. Potem wystarczy podgrzać, chociaż nawet bez podgrzania będzie bardzo smaczny!

Ryż ze szparagami

Ryż ze szparagami

Ryż ze szparagami czyli przepis na prosty i smaczny obiad. Ryż z dodatkiem szparagów, cebuli i słodkiej, czerwonej papryki, czosnku lub imbiru oraz świeżej mięty i soku z cytryny lub limonki.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ryż ze szparagami
Liczba porcji: 2
Kalorie: 524kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g szparagów (½ pęczka)
  • 1 papryka czerwona (podłużna, słodka; pokrojona w krótkie paski)
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony; można zastąpić 1 łyżeczką świeżo startego imbiru)
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 garść listków mięty
  • 2 łyżki oliwy extra vergine (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło klarowane)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ryż gotuję na sypko.
  • Cebulę z czosnkiem/imbirem szklę na oliwie/maśle klarowanym, delikatnie podsypując wcześniej całość solą.
  • Dodaję paprykę i podsmażam całość przez 2 minuty na średnim ogniu.
  • Dodaję szparagi i smażę wszystko przez 2 minuty. Zdejmuję z ognia.
  • Skrapiam warzywa sokiem z cytryny i posypuję miętą oraz pieprzem. Mieszam.
  • Ryż nakładam na talerze i dekoruję warzywami. Od razu serwuję.
    Można też wymieszać wystudzony ryż z warzywami w pudełku z zamknięciem i zabrać jako posiłek do pracy.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 524kcal (26%) | Carbohydrates: 86g (29%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 69mg (3%) | Potas: 631mg (18%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 1975IU (40%) | Witamina C: 21.4mg (26%) | Wapń: 95mg (10%) | Żelazo: 6.2mg (34%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W wersji z mięsem możecie wykorzystać do tego dania dodatek podsmażonej lub grillowanej piersi z kurczaka. Albo pieczoną lub smażoną rybę: w całości lub kawałkach. Z pewnością będzie to smaczne połączenie!

Zobacz też
Jajko na chmurce

Ryż ze szparagami - przepis
Ryż ze szparagami – przepis

Ciekawa jestem, czy przyrządzicie ryż z zielonymi szparagami tak samo jak ja i potem zjecie ze smakiem. A może wykorzystacie inne dodatki? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, ponieważ jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom