fbpx
Czytasz właśnie
Sałata z owocami i ślimaczkami

Sałata z owocami i ślimaczkami

Sałata z owocami i ślimaczkami

Bardzo smaczna sałata z owocami i ślimaczkami, która łączy w sobie smak mięsa, owoców i warzyw, doprawionych sosem winegret, a jej główną ozdobę stanowią roladki przygotowane z pasków szynki konserwowej posmarowanych kanapkowym twarożkiem. Przepis na sałatkę jest zwycięską propozycją Izabelli z Warszawy, zgłoszoną do konkursu „Żyj zdrowo i kolorowo” sponsorowanego przez SklepGalicja.pl.

Możecie wykorzystać do niej dowolny rodzaj sałaty: moja propozycja to sałata lodowa, łatwo dostępna w sklepach, marketach i dyskontach. Najładniej zaprezentuje się ciemna sałata, np. liść dębu lub lollo rosso o pokarbowanych liściach, która będzie kontrastem dla jasnej szynki. Spróbujcie dodać do borówek coś czerwonego – może plastry truskawek lub maliny? Ich kwaskowaty smak uzupełni pozostałe składniki. Ciekawa jestem Waszych pomysłów i efektów.

Sałatka ze ślimaczkami i owocami

Sałata z owocami i ślimaczkami

Sałata z owocami i ślimaczkami czyli przepis na elegancką sałatkę na szybko. Prosty skład: klasyczna sałata i owoce zestawione z łagodnym mięsem, tj. kurczak lub indyk konserwowy.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z owocami i ślimaczkami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 2 łyżki twarożku kanapkowego
  • 2 garście borówek amerykańskich
  • 1 kiść jasnych winogron (mała; można zastąpić garścią malin lub truskawek dla obniżenia indeksu glikemicznego potrawy)
  • 4 plasterki szynki konserwowej (dowolny smak, najlepsza będzie szynka łagodna, drobiowa)
  • 8 łyżek sosu winegret
  • kilka gałązek kopru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos winegret

Jak zrobić

  • Na talerzach układam sałatę.
  • Ozdabiam sałatę borówkami amerykańskimi i winogronami.
  • Polewam owoce i sałatę sosem winegret.
  • Na wierzch sałatki wykładam ślimaczki z szynki i dekoruję całość gałązkami koperku.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Miseczki ze składnikami na sałatkę
Miseczki ze składnikami na sałatkę
Sałatka ze ślimaczkami i owocami
Sałatka ze ślimaczkami i owocami
19 komentarzy
  • Możesz zerknąć na stronie z wynikami konkursu, tam jest dokładna lista składników tego sosu proponowanego przez zwyciężczynię – chociaż ja osobiście też robię go inaczej, a dla uproszczenia podałam go jako pojedynczy składnik na liście. Myślę, że przy składnikach tej sałatki, gdzie wszystkie mają łagodny smak, sos winegret (sprawdzałam w SJP, jest już polska wersja 🙂 może mieć różne dodatki. Czytałam ostatnio na blogu Davida Lebovitza jak zrobić prawdziwy, francuski winegret, polecam

  • [..YouTube..] Możesz zerknąć na stronie z wynikami konkursu, tam jest dokładna lista składników tego sosu proponowanego przez zwyciężczynię – chociaż ja osobiście też robię go inaczej, a dla uproszczenia podałam go jako pojedynczy składnik na liście. Myślę, że przy składnikach tej sałatki, gdzie wszystkie mają łagodny smak, sos winegret (sprawdzałam w SJP, jest już polska wersja 🙂 może mieć różne dodatki. Czytałam ostatnio na blogu Davida Lebovitza jak zrobić prawdziwy, francuski winegret, polecam

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Możesz zerknąć na stronie z wynikami konkursu, tam jest dokładna lista składników tego sosu proponowanego przez zwyciężczynię – chociaż ja osobiście też robię go inaczej, a dla uproszczenia podałam go jako pojedynczy składnik na liście. Myślę, że przy składnikach tej sałatki, gdzie wszystkie mają łagodny smak, sos winegret (sprawdzałam w SJP, jest już polska wersja 🙂 może mieć różne dodatki. Czytałam ostatnio na blogu Davida Lebovitza jak zrobić prawdziwy, francuski winegret, polecam

  • hmm, a nie prościej byłoby posmarować cały plasterek wędliny serkiem, zwinąć go i dopiero pokroić? 🙂 Myślę, że tak byłoby szybciej niż smarując każdy paseczek oddzielnie 😉

  • Bardzo ładne, ciekawy pomysł. Sos vinegrette czy jak się to pisze, jest malo sprecyzowany, ja raz używam octu balsamicznego, raz na bazie szampana, raz czerwonego wina , cytryny itp itd. Domyślam się jednak, że widać to nie ma znaczenia. Bardzo ładnie się prezentuje

  • [..YouTube..] hmm, a nie prościej byłoby posmarować cały plasterek wędliny serkiem, zwinąć go i dopiero pokroić? 🙂 Myślę, że tak byłoby szybciej niż smarując każdy paseczek oddzielnie 😉

  • [..YouTube..] hmm, a nie prościej byłoby posmarować cały plasterek wędliny serkiem, zwinąć go i dopiero pokroić? 🙂 Myślę, że tak byłoby szybciej niż smarując każdy paseczek oddzielnie 😉

  • [..YouTube..] Bardzo ładne, ciekawy pomysł. Sos vinegrette czy jak się to pisze, jest malo sprecyzowany, ja raz używam octu balsamicznego, raz na bazie szampana, raz czerwonego wina , cytryny itp itd. Domyślam się jednak, że widać to nie ma znaczenia. Bardzo ładnie się prezentuje

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom