Bardzo smaczna sałata z owocami i ślimaczkami, która łączy w sobie smak mięsa, owoców i warzyw, doprawionych sosem winegret, a jej główną ozdobę stanowią roladki przygotowane z pasków szynki konserwowej posmarowanych kanapkowym twarożkiem. Przepis na sałatkę jest zwycięską propozycją Izabelli z Warszawy, zgłoszoną do konkursu „Żyj zdrowo i kolorowo” sponsorowanego przez SklepGalicja.pl.
Możecie wykorzystać do niej dowolny rodzaj sałaty: moja propozycja to sałata lodowa, łatwo dostępna w sklepach, marketach i dyskontach. Najładniej zaprezentuje się ciemna sałata, np. liść dębu lub lollo rosso o pokarbowanych liściach, która będzie kontrastem dla jasnej szynki. Spróbujcie dodać do borówek coś czerwonego – może plastry truskawek lub maliny? Ich kwaskowaty smak uzupełni pozostałe składniki. Ciekawa jestem Waszych pomysłów i efektów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- kilka liści dowolnej sałaty
- 2 łyżki twarożku kanapkowego
- 2 garście borówek amerykańskich
- 1 kiść jasnych winogron (mała; można zastąpić garścią malin lub truskawek dla obniżenia indeksu glikemicznego potrawy)
- 4 plasterki szynki konserwowej (dowolny smak, najlepsza będzie szynka łagodna, drobiowa)
- 8 łyżek sosu winegret
- kilka gałązek kopru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sos winegret
Jak zrobić
- Na talerzach układam sałatę.
- Ozdabiam sałatę borówkami amerykańskimi i winogronami.
- Polewam owoce i sałatę sosem winegret.
- Na wierzch sałatki wykładam ślimaczki z szynki i dekoruję całość gałązkami koperku.
Sałatka wygląda ciekawie, w pierwszej chwili myślałem ze z prawdziwymi ślimakami:)
Możesz zerknąć na stronie z wynikami konkursu, tam jest dokładna lista składników tego sosu proponowanego przez zwyciężczynię – chociaż ja osobiście też robię go inaczej, a dla uproszczenia podałam go jako pojedynczy składnik na liście. Myślę, że przy składnikach tej sałatki, gdzie wszystkie mają łagodny smak, sos winegret (sprawdzałam w SJP, jest już polska wersja 🙂 może mieć różne dodatki. Czytałam ostatnio na blogu Davida Lebovitza jak zrobić prawdziwy, francuski winegret, polecam
Byłoby prościej :). Tylko mniej fotogenicznie ;).
[..YouTube..] Możesz zerknąć na stronie z wynikami konkursu, tam jest dokładna lista składników tego sosu proponowanego przez zwyciężczynię – chociaż ja osobiście też robię go inaczej, a dla uproszczenia podałam go jako pojedynczy składnik na liście. Myślę, że przy składnikach tej sałatki, gdzie wszystkie mają łagodny smak, sos winegret (sprawdzałam w SJP, jest już polska wersja 🙂 może mieć różne dodatki. Czytałam ostatnio na blogu Davida Lebovitza jak zrobić prawdziwy, francuski winegret, polecam
[..YouTube..] @kucibaba2 Możesz zerknąć na stronie z wynikami konkursu, tam jest dokładna lista składników tego sosu proponowanego przez zwyciężczynię – chociaż ja osobiście też robię go inaczej, a dla uproszczenia podałam go jako pojedynczy składnik na liście. Myślę, że przy składnikach tej sałatki, gdzie wszystkie mają łagodny smak, sos winegret (sprawdzałam w SJP, jest już polska wersja 🙂 może mieć różne dodatki. Czytałam ostatnio na blogu Davida Lebovitza jak zrobić prawdziwy, francuski winegret, polecam
[..YouTube..] Byłoby prościej :). Tylko mniej fotogenicznie ;).
[..YouTube..] @kasiakiwi Byłoby prościej :). Tylko mniej fotogenicznie ;).
hmm, a nie prościej byłoby posmarować cały plasterek wędliny serkiem, zwinąć go i dopiero pokroić? 🙂 Myślę, że tak byłoby szybciej niż smarując każdy paseczek oddzielnie 😉
Bardzo ładne, ciekawy pomysł. Sos vinegrette czy jak się to pisze, jest malo sprecyzowany, ja raz używam octu balsamicznego, raz na bazie szampana, raz czerwonego wina , cytryny itp itd. Domyślam się jednak, że widać to nie ma znaczenia. Bardzo ładnie się prezentuje
[..YouTube..] hmm, a nie prościej byłoby posmarować cały plasterek wędliny serkiem, zwinąć go i dopiero pokroić? 🙂 Myślę, że tak byłoby szybciej niż smarując każdy paseczek oddzielnie 😉
[..YouTube..] hmm, a nie prościej byłoby posmarować cały plasterek wędliny serkiem, zwinąć go i dopiero pokroić? 🙂 Myślę, że tak byłoby szybciej niż smarując każdy paseczek oddzielnie 😉
[..YouTube..] Bardzo ładne, ciekawy pomysł. Sos vinegrette czy jak się to pisze, jest malo sprecyzowany, ja raz używam octu balsamicznego, raz na bazie szampana, raz czerwonego wina , cytryny itp itd. Domyślam się jednak, że widać to nie ma znaczenia. Bardzo ładnie się prezentuje
wyglada smacznie 🙂 pozdrawiam!
dopiero się zaczyna…ale stanieje na pewno!
Bardzo smaczna, tylko ta borówka amerykańska w tym roku droga jak diabli 🙁
Bardzo smaczna, tylko ta borówka amerykańska w tym roku droga jak diabli 🙁
mam nadzieję, że smakowała 🙂 miłego dnia!
Na pewno smakowało
mam nadzieję, że smakowała 🙂