fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka kalifornijska

Sałatka kalifornijska

Sałatka kalifornijska

Za oknem na przemian wiosna z zimą, a u mnie na stole kalifornijskie lato. Sałata co prawda lodowa, ale kukurydza w słonecznym kolorze. Do tego zestaw pozostałych, apetycznych warzyw. Sałatka kalifornijska i zielony sok bananowy na deser.

Sałatka kalifornijska

Sałatka kaliforniska

Sałatka kalifornijska z pomidora, ogórka, kukurydzy, cebuli, papryki i sałaty, polana sosem z keczupu i jogurtu.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: sałatka kalifornijska
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki bazowe

  • 1 główka sałaty lodowej (mała)
  • 1 puszka tuńczyka (opcjonalnie; mała)
  • 1 puszka kukurydzy (odcedzona)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • ½ zielonego ogórka

Sos

  • ½ pęczka świeżego koperku (albo 2 łyżeczki suszonego)
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego (około)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 szczypta cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy – ksylitol)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta białego pieprzu (mielony)
  • 1 czerwona cebulka (mała; drobno pokrojona)
  • szczypiorek do przybrania

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić keczup
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Jak zrobić

  • Pomidory kroję na ćwiartki, a następnie na ósemki. Usuwam zielone ogonki.
  • Ogórek kroję na cienkie plasterki.
  • Paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję na cienkie paski.
  • Kukurydzę odcedzam. Wszystkie warzywa wsypuję do salaterki i delikatnie mieszam.

Sos

  • Umyty i osuszony koperek drobno siekam (jeśli jest to koperek suszony, oczywiście nie trzeba tego robić) i mieszam z i jogurtem.
  • Dodaję ocet, keczup i przyprawy.
  • Dekoruję czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
  • Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem dopiero na talerzu, bezpośrednio przed zjedzeniem.
  • Można dodać niewielką ilość tuńczyka do sałatki (ładnie będzie wyglądał położony obok warzyw na talerzu).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Taki zestaw witamin przyda się nam zwłaszcza zimą, kiedy jedzenie warzyw zwykle odkładamy „na później”, a nasz organizm tylko czeka na dostawę witamin niezbędnych do poprawnego funkcjonowania i  poprawy odporności. Oto sałatka kalifornijska, którą gorąco polecam wszystkim, którzy, tak jak ja, zatęsknili za wiosenną zielenią i letnią odrobiną słońca.

3 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom