Sałatka śledziowa jest z pewnością jedną z sałatek królujących na spotkaniach w mojej rodzinie. Na przemian ze śledziami w śmietanie lub śledziami w majonezie, bywa serwowana na naszym rodzinnym stole podczas Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprez imieninowych lub urodzinowych. To jeden z tych prostych i szybkich przepisów. Jest uniwersalna i można wzbogacać ją o drobne, za każdym razem inne dodatki. Jednak główna nuta smakowa zawsze pozostaje ta sama. Zobaczcie przepis na sałatkę śledziową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Będzie smakować najlepiej, kiedy śledzie matiasy zostaną, przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami, wymoczone w mleku. Można pokusić się o dodanie do niej odrobiny czerwonej, drobno pokrojonej papryki albo uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. W podstawowej wersji, bez kolorowych dodatków, również jest wyśmienita!
Przepis na sałatkę śledziową
Ziemniaki do sałatki śledziowej powinny być mało sypkie. Po ugotowaniu będzie o wiele łatwiej pokroić je na plasterki. Polecam eksperymenty smakowe z różnymi rodzajami musztardy. To ona nadaje charakteru całej potrawie i jest najmocniejszym, oczywiście poza samymi śledziami, akcentem smakowym. Wystarczy wymieszać wszystko w misce i sałatka ze śledzi gotowa!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g śledzi matiasów (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm)
- 300 g ziemniaków (obrane, ugotowane, pokrojone na plasterki)
- 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w drobną kosteczkę)
- 2 cebule (pokrojone w piórka)
- ½ pęczka koperku (umyty, osuszony, drobno pokrojony)
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego*
- 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej*
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- ½ czerwonej papryki (pokrojona w kosteczkę)
- 100 g orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
- świeża bazylia, oregano, rozmaryn lub melisa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Śledzie, ziemniaki, lekko osoloną cebulę, ogórka i połowę koperku mieszamy w salaterce.
- Majonez mieszamy z musztardą, doprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru.
- Serwujemy sałatkę na talerzykach, polaną sosem i udekorowaną pozostałym koperkiem oraz, opcjonalnie, świeżymi ziołami, papryką i orzechami
Wartości odżywcze
Sałatka śledziowa przepis
Najlepsza jest oczywiście po leżakowaniu. Dajcie jej odpocząć, żeby potem wszystkie smaki dobrze się „przegryzły”. Poeksperymentujcie z różnymi ziołami. A może zdecydujecie się przygotować korzenną wersję z aromatycznymi przyprawami? To także jest możliwe.
Jak smakuje Wam sałatka śledziowa? Będzie częściej gościć na stole? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa.
to jest fajne danie
Fajna sałatka, smacznie wygląda
Bardzo apetyczny przepis napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie.
Do śledziowej można dodać dużo rzeczy. Groszek i ziemniaki = dobre połączenie :).
a groszku można dodać ? 😀
Bardzo smaczna sałatka :-). Nie znałam takiej interpretacji tej sałatki, ale jest bardo smaczna.