fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Z okazji imienin czy innych rodzinnych uroczystości, jako alternatywę dla klasycznej sałatki jarzynowej, moja mama, od dłuższego czasu, przygotowuje wyjątkowo prostą i zdrową sałatkę, która jest doskonałą przekąską imprezową, ale z powodzeniem można ją też podać jako dodatek do mięs czy ryb, a nawet, w nieco większych ilościach, jako samodzielne danie. Sałatka z brokuła to proste w przygotowaniu i szybkie danie – wystarczy kilka minut gotowania brokułowych różyczek, zblanszowanie cebuli, dodanie oliwy i przypraw, a pozostałe składniki pochodzą z puszki, pudełka i torebki – trzeba je jedynie pokroić, odcedzić, uprażyć.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Myślę, że taka sałatka z brokuła może stać się hitem Waszych spotkań w gronie rodziny lub znajomych – na przyjęciach organizowanych przez moją mamę zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła z serem feta, słonecznikiem, kukurydzą i odrobiną cebuli, opcjonalnie z truskawkami lub innymi, kwaskowatymi owocami. Najlepsza sałatka z brokuła.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z brokuła z fetą
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 323kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 brokuł (tylko różyczki, podzielone na mniejsze kawałki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w piórka)
  • 1 puszka kukurydzy (odcedzona)
  • 1-2 opakowania sera sałatkowego solankowego (np. feta; pokrojony w kostkę o boku ok. 2 cm, w pudełku)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)
  • 1-2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
  • 6 łyżek oliwy (można zastąpić innym, płynnym, zdrowym olejem, np. z pestek dyni)
  • 1 łyżka octu śliwkowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 12 truskawek (opcjonalnie; do dekoracji; pokrojone w ćwiartki; można zastąpić kawałkami pomarańczy bez błon lub nasionami owocu granatu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Różyczki brokułowe gotuję 5 minut w nieosolonej wodzie.
  • Cebulę blanszuję przez około 3 minuty.
  • Wystudzone warzywa układam w salaterce, przykrywam kukurydzą i serem, prószę uprażonym słonecznikiem.
  • Polewam całość oliwą i octem śliwkowym.
  • Dodatkowo, w salaterce lub bezpośrednio na talerzach, sałatkę można doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz, opcjonalnie, udekorować owocami.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (cała sałatka bazuje na 100 g sera) | Kalorie: 323kcal (16%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 14mg (5%) | Sód: 779mg (34%) | Potas: 739mg (21%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1240IU (25%) | Witamina C: 158.6mg (192%) | Wapń: 175mg (18%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka z brokuła
Sałatka z brokuła
26 komentarzy
  • Witam, czy możemy się w najbliższym czasie spodziewać jakiś przepisów dla kobiet w ciązy? Sama jestem przyszłą mamą, więc ucieszyłabym się na takie przepisy.

    • Na takie specjalnie dla kobiet w ciąży jeszcze trochę będzie trzeba poczekać – planuję je na przyszły rok, jak już wrócę ze wszystkich większych podróży i będę się mogła spokojnie zabrać za ten dział. Ale jak poszperasz trochę w archiwalnych przepisach to na pewno znajdziesz trochę fajnych sałatek, ryb, owoców morza… :). Trzymam kciuki za spokojny przebieg ciąży – który to miesiąc? 🙂

  • Kupuję taką jaka akurat jest w sklepie :). Nie mam zbyt dużego wyboru w miejscu, gdzie mieszkam, a i czasu też nie za wiele na takie dość mocno selektywne zakupy. W kwestii GMO nie mogę się wypowiedzieć, bo nigdy jeszcze nie zgłębiłam tego tematu – chociaż pewnego dnia chciałabym na spokojnie usiąść, poczytać i wyciągnąć wnioski :).

  • Już kolejny raz porusza Pan wątek krojenia. Aż chciałoby się powiedzieć „Nie samym nożem żyje człowiek”.

  • Uwielbiam te warzywa 🙂
    Swietny przepis 🙂
    Zapraszam Cie do mnie na moje filmiki 🙂

    P.S. a co myslisz o kukurydzy GMO?
    Jak wybierasz kukurydze?

  • Ja znam tę sałatkę też w innej wersji – zamiast pokrojonej w kostkę fety, przygotowuje sie z niej i jogurtem naturalnym sos, który służy jak majonez. Też dobrze smakuje 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/01/Photo_00021.jpg[/img]

  • Sałatka przygotowana, ja zmniejszyłem ilosć cebuli i kukurydzy, bo jakoś nie komponowało mi sie na talerzu wizualnie 🙂

    Wygląda super, zobaczymy jak będzie smakować gościom.

  • Do tej pory robiłam zawsze najprostszą na świecie sałatkę z brokułów z 3 składników: brokuł, feta, prażone płatki migdałów- REWELKA! ale ten przepis też wypróbuję. Polecam tylko prażyć słonecznik lub spróbować zastąpić lub pomieszać z migdałami. Szczególnie zimna feta i gorące, skwierczące jeszcze ziarenka mmmmrrrr… 😉 pozdrawiam

  • sałatka przepyszna !!! pierwszy raz zrobiłam na roczek synka , wszyscy zachwalali i pałaszowali !!! od tamtego momentu gości co jakiś czas na naszym stole ! 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom