fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z cykorii i rodzynek

Sałatka z cykorii i rodzynek

  • smaczna i prosta sałatka cykoriowa
  • lekko gorzkawa cykoria przełamana słodkimi rodzynkami
  • z kremowym sosem na bazie żółtek i twarożku
  • szybki przepis
Sałatka z cykorii i rodzynek

Sałatka z cykorii i rodzynek powstała na szybko, kiedy postanowiliśmy zjeść wspólny, rodzinny posiłek u moich rodziców. Dzięki temu mogę Wam przy okazji pokazać, jak zrobić sałatkę z cykorii. Razem z pysznymi pomidorami kilka główek cykorii sprezentował mi nasz miły sąsiad. Powstał prosty i szybki przepis na sałatkę z cykorii z dodatkiem rodzynek. Z pewnością taka sałatka cykoriowa będzie smacznym dodatkiem do zupy gulaszowej, frytek i kotletów z piersi z kurczaka przygotowanych przez moją mamę.

Sałatka z cykorii i rodzynek

Sałatka z cykorii i rodzynek

Łatwa, szybka i smaczna sałatka z cykorii z rodzynkami i miętowym sosem czyli prosty przepis na sałatkę z cykorii do pracy lub na piknik.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka cykoriowa, sałatka z cykorii
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 główki cykorii (umyta, osuszona, pokrojona w paski o grubości ok. 0,5 cm)
  • 50 g rodzynek (w dietach bazujących na niskim indeksie glikemicznym trzeba zastąpić je borówką amerykańską)
  • 50 g migdałów
  • 2 żółtka (z wyparzonych jajek)
  • 2 łyżki chudego twarożku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo np. oleju sezamowego albo arachidowego)
  • 4 listki listki mięty (świeże lub suszone)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Nóż
  • Salaterka
  • Miseczka
  • Łyżka

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Rodzynki zalewam na kilka minut wrzątkiem, odcedzam i kroję na drobne kawałki.
  • Migdały grubo siekam nożem albo lekko miksuję np. w młynku do kawy. Razem z pokrojoną cykorią mieszam w salaterce.
  • Twarożek ucieram łyżką w miseczce z olejem, żółtkami, solą, cukrem i pieprzem. Dodaję olej i ocet.
  • Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję drobno posiekanymi listkami mięty.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Specjalistami od uprawy cykorii są Belgowie i Holendrzy, którzy eksportują to warzywo na rynki europejskie. W Polsce dostępna jest cykoria importowana, z reguły sprzedawana w zafoliowanych opakowaniach. Kto wie, może uda mi się kiedyś trafić na polską, lokalną wersję. Myślicie, że jest uprawiana również i u nas?

Zobacz też
Sałatka z brokuła

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Przepis na sałatkę z cykorii

Charakterystyczny, lekko gorzkawy smak cykorii można łatwo przełamać podając ją z owocami, orzechami lub po prostu wycinając głąb długości ok. 2 cm. To właśnie w nim jest najwięcej goryczki. Liście są kruche, natomiast warzywo można po rozpakowaniu przechowywać w lodówce ok. 3 dni. W mojej sałatce gorzkawy posmak cykorii jest przełamany przez rodzynki. Zamiast nich możecie też wykorzystać świeże winogrona bez pestek. Dodatek migdałów zapewni sałatce chrupkość, natomiast kremowy sos żółtkowy, jeśli wolicie, możecie zastąpić majonezem.

Sałatka z cykorii przepis

Cykoria jest niskokaloryczna. W 100 g znajdziemy jedynie ok. 15 kcal. Osobiście bardzo lubię i często kupuję, chociaż niełatwo spotkać ją na sklepowych półkach.  Łatwo za to z pewnością przygotować sałatkę cykoriową, ale przyrządzenie tego warzywa na ciepło to już trochę wyższa szkoła jazdy :). Przynajmniej dla mnie, ale mam nadzieję, że nabędę doświadczenia i zrobię kiedyś smaczną cykorię na ciepło.

Łatwo zrobić, łatwo zjeść. Smacznego :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie cykorię. Jak wam smakowała sałatka?

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom