To moja kolejna propozycja sałatkowa do akcji „Wielkie grillowanie„. Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami. Bardzo szybka do przygotowania, dobrze znosi upały, więc nie musimy martwić się o to, że składniki „upłynnią się” w transporcie nad jezioro lub na polanę, albo do ogródka znajomych mieszkających za miastem.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
Połączyłam z niej dwa smaki: słodki i gorzkawy, bo moja cykoria, niestety, nabrała już odrobinę charakterystycznego posmaku, który nie wszystkim może przypaść do gustu, ale zapewniam Was, że to, w dużej mierze, kwestia tego, co mamy w głowie. Przełamana smakiem winogron, cykoria jest świetnym składnikiem sałatek, a całość przyjemnie komponuje się z miętą, migdałami i jabłkiem.
Nienajciekawsze zdjęcie z zieloną miską w roli głównej, ale smak sałatki na tyle interesujący, że warto ją wypróbować :). Moja sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 cykorie (umyte, osuszone, z wyciętym trzonkiem; jeśli cykorie są młode, nie trzeba wycinać)
- 1 garść jasnych winogron (poprzekrawane na połówki)
- 5 listków mięty (drobno posiekane)
- 50 g migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
- 1 jabłko (duże; pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki oliwy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce.