Sama jestem fanką lżejszych, ale sałatka z pieczarkami i ryżem to zawsze hit na imprezach grillowych lub domowych przyjęciach. Jest sycąca, o intensywnym smaku. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz ugotowany ryż, w połączeniu z przyprawami i majonezem, tworzą bardzo smaczną mieszankę. Z kolei dodatek kwaskowatych w smaku ogórków konserwowych lub kiszonek zapewnia przełamanie smaku. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z pieczarkami i ryżem krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki ryżu
- 200 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
- 2 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji)
- 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w drobną kostkę)
- ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy extra vergine
- 4 łyżki majonezu
- ½ pęczka szczypiorku lub natki pietruszki (drobno posiekany; 1 łyżka odłożona do dekoracji)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Majonez - przepis jak zrobić domowy
- Jak ugotować ryż
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek szklę na maśle.
- Dodaję pieczarki i chili, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem, następnie odkrywam i podsmażam, żeby odparować sos.
- Wszystkie składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
- Wygładzam wierzch sałatki, oczyszczam brzeg miski papierowym ręcznikiem lub serwetką. Posypuję sałatkę pietruszką/szczypiorkiem i dekoruję jajkiem.