fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z ryżu z brokułem

Sałatka z ryżu z brokułem

Sałatka z ryżu z brokułem
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Tak, sałatka z ryżu z brokułem to jedna z sałatek pt. „przegląd lodówki”. Mamy tu resztki brokuła, suszone pomidory ze słoiczka, cebulę i pozostały z poprzedniego dnia, ugotowany ryż. Można zrobić ją na różne sposoby, wzbogacając o kolorowe warzywa i doprawiając według gustu. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z ryżu z brokułem krok po kroku.

Sałatka z ryżu z brokułem

Sałatka z ryżu z brokułem

Sałatka z ryżu z brokułem, jarmużem, cebulą i suszonymi pomidorami idealna jako samodzielny posiłek lub pożywna imprezowa przekąska.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z ryżu z brokułem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 278kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki ryżu
  • 150 g brokułów (ugotowane; tylko nieduże różyczki, bez grubych trzonów)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 50 g suszonych pomidorów (odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski)
  • 1 garść jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem)
  • ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
  • Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
  • Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 278kcal (14%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 184mg (8%) | Potas: 520mg (15%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 2910IU (58%) | Witamina C: 82.7mg (100%) | Wapń: 74mg (7%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom