Dziś w mojej kuchni pyszna sałatka ze szpinaku z gruszką. Pomysłodawczynią wykonania takiej sałatki była moja koleżanka z pracy, która, będąc w ciąży, bardzo zdrowo się odżywiała i często przynosiła do pracy przygotowane w domu warzywne pyszności. Można przygotować ją na wiele sposobów, jako dodatki wykorzystując prażone orzechy lub migdały, wzbogacając smak sosem winegret lub balsamico, a zwykły ser żółty zastępując fetą lub serem kozim czy pleśniowym, który, dodatkowo, można wcześniej ugrillować.
Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki
Sałatka ze szpinaku z gruszką gości na moim stole zawsze, gdy uda mi się kupić młode, malutkie, szpinakowe listki. Szpinak z gruszką – takie połączenie to znakomity smak i jest to jedna z moich ulubionych sałatek.
Winogrona można zastąpić nasionami granatu lub wykorzystać inne, lżejsze owoce, np. borówkę amerykańską, jagody, maliny lub truskawki, które skomponują się tak samo dobrze ze smakiem szpinaku, gruszki i sera, a całość zyska nieco mniej kalorii i dużo niższy indeks glikemiczny. Zamiast sera żółtego spróbujcie wykorzystać fetę, najlepiej taką grudkowatą, którą łatwo rozkruszyć w palcach, bo wszelkie serki „typu feta”, wilgotne, nie wpłyną korzystnie na wygląd tej pysznej sałatki.
Ciekawa jestem czy bardziej przypadnie Wam do gustu z dodatkiem oliwy czy sosu winegret :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 garście młodych, surowych liści szpinaku
- 1 gruszka (dojrzała; pokrojona w kostkę lub plastry)
- 200 g różowych winogron (pokrojone na plasterki; można zastąpić nasionami granatu, malinami, truskawkami, jagodami lub borówką amerykańską)
- 50 g migdałów lub orzechów (grubo posiekane, można wcześniej uprażyć je na suchej patelni)
- 50 g żółtego sera lub oryginalnej fety (pokrojony w kostkę; można też wykorzystać ser pleśniowy albo kozi)
- 5 łyżek oliwy (można zmniejszyć ilość oliwy i dodać do sałatki sos winegret lub balsamico)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sos winegret
Jak zrobić
- Wszystkie składniki delikatnie mieszam w misce lub od razu układam elegancko, bezpośrednio na talerzach. Nic więcej :).
Wartości odżywcze
Ta sałatka nadaje się świetnie na grilla. Będzie świetnie komponować się np. z gillowaną piersią z kurczaka lub indyka.
Przepis bierze udział w akcji Wielkie Grillowanie.
witam, czy te liscie szpinaku maja byc surowe? czy mam je sparzyc czy jak hm …?:)
pysznie wygląda
chyba i ja poszukam młodych szpinakowych listków