Sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta do zrobienia i smaczna. Sałatka z ziemniaków to klasyka gatunku, która na polskich stołach gości chyba równie często co sałatka jarzynowa. W świątecznym czasie to jedno z dań awaryjnych, na które z reguły ma się zapas składników. Można zrobić je niejako przy okazji, gotując trochę więcej ziemniaków do obiadu czy tych na farsz do pierogów ruskich. Pyszna sałatka kartoflana z pewnością sprawdzi się zawsze i wszędzie. Pokażę Wam dzisiaj mój przepis na sałatkę ziemniaczaną – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki
Sałatka ziemniaczana jest potrawą charakterystyczną dla wielu kuchni. Gości na naszych polskich, rodzimych stołach, ale uwielbiają ją również Rosjanie i Niemcy czy Austriacy. Sałatka kartoflana to także potrawa, którą lubią Amerykanie. Jak widać, ziemniaki podbiły kulinarnie sporą część świata :).
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Choć wspólne dla wszystkich krajów, w których cieszy się popularnością, są w tym daniu chyba tylko ziemniaki, każdy może pochwalić się smakowitą recepturą. Znajdziecie w niej cebulę, czasem korniszony, sól z pieprzem, seler naciowy, kukurydzę, zioła czy majonez i jajka. Z pewnością warto poeksperymentować i odkrywać jej smak na nowo, zwłaszcza że do łagodnych ziemniaków pasuje wiele innych składników.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sałatka kartoflana – baza
- 1 kg ziemniaków (najlepsze będą te żółte, kleiste; pokrojone w dużą kostkę, ugotowane, wystudzone)
- 1 cebula (drobno posiekana; zamiast cebuli można wykorzystać 2 szalotki)
- 1-2 ogórki kiszone lub korniszony (można zastąpić 3 łodygami cieniutko pokrojonego selera naciowego)
- 2 jajka (opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na cienkie plasterki)
Sos do sałatki
- 1 szklanka majonezu (można zrobić lżejszą wersję, mieszając majonez pół na pół z jogurtem greckim lub wykorzystać sam jogurt grecki)
- 1-2 łyżki octu winnego lub cydrowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- szczypta soli
- duża szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielony)
- 1 łyżeczka tymianku lub koperku (opcjonalnie; świeży lub suszony, drobno posiekany)
- szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Składniki na sos mieszam dokładnie w miseczce za pomocą widelca.
- Ziemniaki i pozostałe składniki delikatnie mieszam w misce, następnie zalewam sosem, rozprowadzając go ostrożnie po całości sałatki.
- Serwuję sałatkę o temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze
Można powiedzieć, że to sałatka z ziemniaków na każdą okazję. Możecie podać ją jako dodatek do śledzi, a nawet dodać śledzie z zalewy, po odcedzeniu, do niej do środka.
Sałatka z ziemniaków przepis na co dzień i od święta
To z pewnością prosty sposób na kolację, kiedy w lodówce nie ma zbyt wielu produktów. Świetna sałatka imieninowa oraz taka, którą można ze sobą zabrać na grilla. Łatwa do transportowania, zachowa niezmieniony wygląd po przewiezieniu w zamkniętym pudełku. Pokażę Wam jak zrobić sałatkę ziemniaczaną.
Ciekawa jestem, kiedy u Was sałatka ziemniaczana zagości na stole. Przygotujecie ją na Wigilię, czy poczekacie na mniej uroczystą okazję? Czekam na Wasze komentarze na temat tej sałatki. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowała i które składniki wybraliście!
Uwielbiam tą sałatkę. Zawsze robię ją jak tylko pojawią się nowe polskie ziemniaczki. Gotuję je w mundurkach. A sos obowiązkowo z majonezem Kieleckim.
Bardzo dobry przepis!
Zaintrygowałaś mnie tym połączeniem… Bardzo jestem ciekawa smaku Twojej sałatki 😉