fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

  • z ogórkiem kiszonym, cebulą i jajkiem
  • idealna imprezowa sałatka kartoflana
  • z pysznym sosem majonezowym
  • w lżejszej wersji opcja z jogurtem
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta do zrobienia i smaczna. Sałatka z ziemniaków to klasyka gatunku, która na polskich stołach gości chyba równie często co sałatka jarzynowa. W świątecznym czasie to jedno z dań awaryjnych, na które z reguły ma się zapas składników. Można zrobić je niejako przy okazji, gotując trochę więcej ziemniaków do obiadu czy tych na farsz do pierogów ruskich. Pyszna sałatka kartoflana z pewnością sprawdzi się zawsze i wszędzie. Pokażę Wam dzisiaj mój przepis na sałatkę ziemniaczaną – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Sałatka ziemniaczana jest potrawą charakterystyczną dla wielu kuchni. Gości na naszych polskich, rodzimych stołach, ale uwielbiają ją również Rosjanie i Niemcy czy Austriacy. Sałatka kartoflana to także potrawa, którą lubią Amerykanie. Jak widać, ziemniaki podbiły kulinarnie sporą część świata :).

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

Choć wspólne dla wszystkich krajów, w których cieszy się popularnością, są w tym daniu chyba tylko ziemniaki, każdy może pochwalić się smakowitą recepturą. Znajdziecie w niej cebulę, czasem korniszony, sól z pieprzem, seler naciowy, kukurydzę, zioła czy majonez i jajka. Z pewnością warto poeksperymentować i odkrywać jej smak na nowo, zwłaszcza że do łagodnych ziemniaków pasuje wiele innych składników.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Pyszna, pożywna i wyrazista sałatka ziemniaczana z majonezem, cebulą i ogórkiem lub selerem, idealna na imieniny, grilla, spotkanie ze znajomymi czy święta.
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka kartoflana, sałatka z kartoflami, sałatka z kartofli, sałatka z ziemniakami, sałatka z ziemniaków, sałatka ziemniaczana
Liczba porcji: 6
Kalorie: 380kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka kartoflana – baza

  • 1 kg ziemniaków (najlepsze będą te żółte, kleiste; pokrojone w dużą kostkę, ugotowane, wystudzone)
  • 1 cebula (drobno posiekana; zamiast cebuli można wykorzystać 2 szalotki)
  • 1-2 ogórki kiszone lub korniszony (można zastąpić 3 łodygami cieniutko pokrojonego selera naciowego)
  • 2 jajka (opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na cienkie plasterki)

Sos do sałatki

  • 1 szklanka majonezu (można zrobić lżejszą wersję, mieszając majonez pół na pół z jogurtem greckim lub wykorzystać sam jogurt grecki)
  • 1-2 łyżki octu winnego lub cydrowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielony)
  • 1 łyżeczka tymianku lub koperku (opcjonalnie; świeży lub suszony, drobno posiekany)
  • szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Risotto z dynią

Jak zrobić

  • Składniki na sos mieszam dokładnie w miseczce za pomocą widelca.
  • Ziemniaki i pozostałe składniki delikatnie mieszam w misce, następnie zalewam sosem, rozprowadzając go ostrożnie po całości sałatki.
  • Serwuję sałatkę o temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 380kcal (19%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 70mg (23%) | Sód: 370mg (16%) | Potas: 752mg (21%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 125IU (3%) | Witamina C: 20.4mg (25%) | Wapń: 70mg (7%) | Żelazo: 5.8mg (32%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można powiedzieć, że to sałatka z ziemniaków na każdą okazję. Możecie podać ją jako dodatek do śledzi, a nawet dodać śledzie z zalewy, po odcedzeniu, do niej do środka.

Sałatka z ziemniaków przepis na co dzień i od święta

To z pewnością prosty sposób na kolację, kiedy w lodówce nie ma zbyt wielu produktów. Świetna sałatka imieninowa oraz taka, którą można ze sobą zabrać na grilla. Łatwa do transportowania, zachowa niezmieniony wygląd po przewiezieniu w zamkniętym pudełku. Pokażę Wam jak zrobić sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana

Ciekawa jestem, kiedy u Was sałatka ziemniaczana zagości na stole. Przygotujecie ją na Wigilię, czy poczekacie na mniej uroczystą okazję? Czekam na Wasze komentarze na temat tej sałatki. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowała i które składniki wybraliście!

2 komentarze
4.84 from 6 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom