fbpx
Czytasz właśnie
Serca z galaretką

Serca z galaretką

Serca z galaretki

Urocze słodkości: serca z galaretką. Można przygotować je zawsze, bo choć kalendarzowe Walentynki obchodzimy 1 raz w roku, miłość warto okazywać sobie przez 365 dni. Poranne pocałunki na dzień dobry, ulubiona kawa lub śniadanie do łóżka. Drobne upominki i gesty, ugotowana wspólnie kolacja, prosty do zrobienia deser zaserwowany ukochanej osobie… Małe, drobne czynności, z których składa się cała magia codzienności w związku. Warto ofiarować serce z galaretki, nie tylko z okazji dnia św. Walentego.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Walentynki

Serca z galaretek to deser idealny na wiele okazji. Oświadczyny podczas kolacji przy świecach, w domu czy w restauracji i pierścionek ułożony na wierzchu takiego serduszka. Dużo bezpieczniej niż schowanie go do środka, np. włożenie w suflet czekoladowy. Kolacja z okazji rocznicy ślubu lub domowa randka. Chęć powiedzenia komuś, że się go kocha. Tak po prostu, bez okazji, żeby przyjemnie zaskoczyć.

Serce z galaretki

Serca z galaretką

Serca z galaretką czyli deser na Walentynki dla zakochanych. Bita śmietanka z galaretką na czekoladowym spodzie czyli trzykolorowe deserki walentynkowe w kształcie serduszek.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 2 godziny 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: serca z galaretką
Liczba porcji: 6 porcji
Kalorie: 471kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Warstwa czerwona

  • ½ opakowania galaretki w kolorze czerwonym (truskawkowa lub wiśniowa; ok. 30 g)
  • ½ szklanki gorącej wody

Warstwa różowa lub biała

  • 1 opakowanie galaretki w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, albo żółtym (ok. 75 g)
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzona)

Warstwa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 25 ml mleka lub śmietanki kremówki (opcjonalnie; dodatkowo, do rozrzedzenia czekolady)

Do dekoracj

  • listki świeżej mięty

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Bita śmietana – przepis

Jak zrobić

Warstwa czerwona

  • Połowę opakowania galaretki rozpuszczam dokładnie w połowie szklanki gorącej wody, bardzo dobrze mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
  • Przelewam galaretkę na dno foremek w kształcie serc i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Warstwa różowa lub biała

  • Śmietankę kremówkę ubijam, pod koniec dodając pozostałą galaretkę (1 całe opakowanie rozpuszczone w połowie szklanki gorącej wody, przestudzone).
  • Przelewam ubitą śmietankę do foremek z zastygniętą już wcześniej, czerwoną galaretką. Zostawiam ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu każdej foremki. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia śmietanki.

Warstwa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, w razie potrzeby regulując zbyt gęstą konsystencję mlekiem lub masłem.
  • Wykładam czekoladę na stężałą warstwę bitej śmietany w foremkach i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.

Serwowanie

  • Delikatnie wyjmuję galaretki z foremek (jeśli foremki nie są karbowane, można wcześniej odciąć każdy deser od brzegów foremki za pomocą noża), układam na talerzykach i dekoruję świeżą miętą.

Wartości odżywcze

Serving: 1serce | Kalorie: 471kcal (24%) | Carbohydrates: 62g (21%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 58mg (19%) | Sód: 296mg (13%) | Potas: 150mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 55g (61%) | Witamina A: 615IU (12%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 44mg (4%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Trzy warstwy cudownych słodkości. W nieco łatwiejszej i mniej kalorycznej wersji wystarczą i dwie, bez czekolady. Biało-czerwone lub różowo-czerwone. Które wybierzecie i przygotujecie?

Zobacz też
Budyń bezglutenowy

Serce z galaretki
Serce z galaretki

Jakie są Wasze ulubione, miłosne desery i historie z nimi związane? Bardzo jestem ciekawa! Dajcie też koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze serduszka z galaretek!

3 komentarze
  • Nie mam foremek serc – czy można zrobić w ten sposób – że będę wylewać na siebie poszczególne warstwy do jakiegoś prostokątnego naczynia a dopiero po stężeniu wszystkiego wykroję serca przy pomocy foremek do pierniczków? Proszę o radę:)

    • Cześć Magdo! Jeśli masz metalowe foremki o ostrych zakończeniach, może się udać. Ale radziłabym wylać warstwę czekolady osobno i galaretki osobno, powykrawać serca, a potem składać je w całość dopiero po wykrojeniu, za pomocą jakiejś płaskiej łopatki lub na papierze do pieczenia, który łatwo będzie odlepiać od spodu :). Czekolada jest twardsza, a galaretki miękkie, dlatego krojenie wszystkich tych trzech warstw naraz mogłoby się nie udać, zwłaszcza jeśli w trakcie krojenia czekoladę miałabyś na wierzchu.

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom