Urocze słodkości: serca z galaretką. Można przygotować je zawsze, bo choć kalendarzowe Walentynki obchodzimy 1 raz w roku, miłość warto okazywać sobie przez 365 dni. Poranne pocałunki na dzień dobry, ulubiona kawa lub śniadanie do łóżka. Drobne upominki i gesty, ugotowana wspólnie kolacja, prosty do zrobienia deser zaserwowany ukochanej osobie… Małe, drobne czynności, z których składa się cała magia codzienności w związku. Warto ofiarować serce z galaretki, nie tylko z okazji dnia św. Walentego.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Walentynki
Serca z galaretek to deser idealny na wiele okazji. Oświadczyny podczas kolacji przy świecach, w domu czy w restauracji i pierścionek ułożony na wierzchu takiego serduszka. Dużo bezpieczniej niż schowanie go do środka, np. włożenie w suflet czekoladowy. Kolacja z okazji rocznicy ślubu lub domowa randka. Chęć powiedzenia komuś, że się go kocha. Tak po prostu, bez okazji, żeby przyjemnie zaskoczyć.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Warstwa czerwona
- ½ opakowania galaretki w kolorze czerwonym (truskawkowa lub wiśniowa; ok. 30 g)
- ½ szklanki gorącej wody
Warstwa różowa lub biała
- 1 opakowanie galaretki w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, albo żółtym (ok. 75 g)
- ½ szklanki gorącej wody
- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzona)
Warstwa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 25 ml mleka lub śmietanki kremówki (opcjonalnie; dodatkowo, do rozrzedzenia czekolady)
Do dekoracj
- listki świeżej mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
Warstwa czerwona
- Połowę opakowania galaretki rozpuszczam dokładnie w połowie szklanki gorącej wody, bardzo dobrze mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
- Przelewam galaretkę na dno foremek w kształcie serc i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Warstwa różowa lub biała
- Śmietankę kremówkę ubijam, pod koniec dodając pozostałą galaretkę (1 całe opakowanie rozpuszczone w połowie szklanki gorącej wody, przestudzone).
- Przelewam ubitą śmietankę do foremek z zastygniętą już wcześniej, czerwoną galaretką. Zostawiam ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu każdej foremki. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia śmietanki.
Warstwa czekoladowa
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, w razie potrzeby regulując zbyt gęstą konsystencję mlekiem lub masłem.
- Wykładam czekoladę na stężałą warstwę bitej śmietany w foremkach i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Serwowanie
- Delikatnie wyjmuję galaretki z foremek (jeśli foremki nie są karbowane, można wcześniej odciąć każdy deser od brzegów foremki za pomocą noża), układam na talerzykach i dekoruję świeżą miętą.
Wartości odżywcze
Trzy warstwy cudownych słodkości. W nieco łatwiejszej i mniej kalorycznej wersji wystarczą i dwie, bez czekolady. Biało-czerwone lub różowo-czerwone. Które wybierzecie i przygotujecie?
Jakie są Wasze ulubione, miłosne desery i historie z nimi związane? Bardzo jestem ciekawa! Dajcie też koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze serduszka z galaretek!
Nie mam foremek serc – czy można zrobić w ten sposób – że będę wylewać na siebie poszczególne warstwy do jakiegoś prostokątnego naczynia a dopiero po stężeniu wszystkiego wykroję serca przy pomocy foremek do pierniczków? Proszę o radę:)
Cześć Magdo! Jeśli masz metalowe foremki o ostrych zakończeniach, może się udać. Ale radziłabym wylać warstwę czekolady osobno i galaretki osobno, powykrawać serca, a potem składać je w całość dopiero po wykrojeniu, za pomocą jakiejś płaskiej łopatki lub na papierze do pieczenia, który łatwo będzie odlepiać od spodu :). Czekolada jest twardsza, a galaretki miękkie, dlatego krojenie wszystkich tych trzech warstw naraz mogłoby się nie udać, zwłaszcza jeśli w trakcie krojenia czekoladę miałabyś na wierzchu.
Bardzo dziękuję za pomoc 🙂