Sernik inspirowany smakiem kawy pojawił się już kiedyś na moim blogu, ale dziś wersja zupełnie nowa, sernik cappuccino na zimno. Przygotowałam go na kruchym spodzie, ale w wersji mniej czasochłonnej można pominąć tę dolną warstwę lub zastąpić ją gotowymi ciasteczkami, najlepiej czekoladowymi. Masa z dodatkiem kawy i kremowa pianka, która nawiązuje do idealnie spienionego mleka. Oto ciasto bez pieczenia, które zaskoczy gości i znajomych.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Sernik cappuccino na zimno wzbogaciłam o smak gorzkiej czekolady, która w połączeniu z kawą nadaje mu odpowiedniego aromatu i słodyczy. Jeśli lubicie ich smak, spróbujcie poeksperymentować ze smakowymi syropami, jakie dodaje się do kawy z mlekiem, choć nie ma ich w klasycznym cappuccino. Dodajcie opcjonalnie polewę lub zastąpcie gorzkie kakao tartą na tarce czekoladą i w ten sposób udekorujcie swoje ciasta.
Nie mogłam oprzeć się odrobinie owoców do dekoracji. Przełamią kremowy smak ciasta i dodadzą całości koloru. Polecam truskawki, kiwi lub brzoskwinie, a nawet mango. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 250 g kruchych ciasteczek lub kruche ciasto czekoladowe
Masa
- 1 kg twarogu lub jogurtu greckiego
- 100 g gorzkiej czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej)
- ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
- 6 łyżek żelatyny
- ¾ szklanki gorącej, czarnej kawy
Wierzch
- krem z bitej śmietany z 250 ml śmietanki kremówki, usztywniony żelatyną lub krem jogurtowy z 800 g jogurtu greckiego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto czekoladowe
- Jak zrobić ciasteczka czekoladowe
- Jak zrobić krem z bitej śmietany
- Jak zrobić krem jogurtowy
Jak zrobić
Spód
- Kruche ciasto czekoladowe piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Gotowe ciasteczka wykładam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Masa
- W gorącej kawie rozpuszczam żelatynę, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Odstawiam do wystudzenia (ma pozostać płynna).
- Pozostałe składniki na masę (doprowadzone do temperatury pokojowej) miksuję w blenderze na gładko.
- Dodaję kawową żelatynę i stopniowo rozmiksowuję, najpierw na minimalnych, potem na większych obrotach.
- Przelewam masę na wystudzony spód i odstawiam na 2-3 godzin do lodówki. Jeśli na dnie foremki są ciasteczka, najpierw wylewam cienką warstwę masy, odkładam do lodówki i czekam, aż zastygnie. Dopiero potem przelewam pozostałą część (to zapobiegnie wypłynięciu ciasteczek na powierzchnię) i odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch
- Ubijam schłodzoną śmietankę kremówkę lub odcedzony przez noc na durszlaku wyłożonym papierową serwetką jogurt grecki.
- Rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (ma pozostać płynna).
- Pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę do kremu i stopniowo rozmiksowuję (najpierw na najniższych, potem większych obrotach).
- Przekładam ubity krem na wierzch sernika i odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę do stężenia.
- Gotowy sernik dekoruję gorzkim kakao lub cynamonem, albo startą na tarce czekoladą i serwuję z dodatkiem kolorowych owoców.