Kiedy myślę o orzechach w cieście, moim pierwszym skojarzeniem jest hit stołu z rodzinnych przyjęć, a właściwie jeden z wielu hitów, bo zarówno, babcia jak i moja mama oraz każda z jej sióstr mają talent do wypieków. Orzechowiec i jabłecznik według przepisu mojej cioć, od lat w naszej rodzinie, pleśniak mojej mamy lub moje zeszłoroczne odkrycie: mazurek orzechowy. Receptury na proste dodatki, takie jak skórka orzechowa do ciast, dają możliwość eksperymentowania, którą tak bardzo lubię. Można łączyć kilka smaków, urozmaicać klasyczne przepisy…
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Spróbujcie przygotować skórkę orzechową zamiast kruchego spodu do sernika. Sprawdzi się zarówno jako wierzchnia warstwa jak i baza do utrzymania masy serowej. Posypcie nią gotowy deser lub ułóżcie na upieczonych jabłkach. Dodajcie do owsianki albo wrzućcie do kubka z naturalnym jogurtem. A może znajdziecie dla niej jeszcze inne zastosowanie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g orzechów włoskich (grubo siekane)
- 100 g masła (½ kostki)
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Masło roztapiam na średnim ogniu, na patelni.
- Dodaję cukier i orzechy, mieszam i prażę całość (cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować).
- Przekładam masę na upieczone ciasto i zostawiam do wystudzenia.
- Opcjonalnie, razem z cukrem, do masy można dodać miód, następnie przełożyć na surowe ciasto i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg), do momentu aż skórka orzechowa nabierze złoto-brązowego koloru.
- Ciasto z orzechową skórką kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu.
do sernika na zimno idealna 🙂
Wymień mikroport, bo brzmisz okropnie
Czy tylko u mnie w słuchawkach słychać „ćwierkanie”?
@MałgorzataŁ. Też mi się wtedy podobało (filmik kręciłam pół roku temu),
ale jak patrzę na nie teraz to jakoś się w nim już nie widzę i cieszę się,
że z powrotem mam jednolity kolor :). Typowa kobieta ;).
Ale piękne ombre na głowie:))))))))))))))
Skórka orzechowa do ciast – szybko i smacznie. Lubicie prażone, słodkie
orzechy? #przepis #kuchnia