Śledzie garnirowane zamiast tradycyjnych śledzi ze śmietaną. Polecam przygotować śledzie garnirowane na kolację wigilijną (lub – jeśli, podobnie jak ja, jadacie śledzie o poranku – na wigilijne śniadanie) choć raz i spróbować jak smakują. To śledź garnirowany z warzywami w bardzo prostej, a jednak nieco odmienionej formie. Ozdabia się go pokrojonymi w drobne kawałki dodatkami warzyw, owoców i bakalii. Potem skrapia oliwą z oliwek. W mojej wersji są kolorowe i ładnie prezentują się na półmisku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza
Przygotowując takie śledzie z warzywami, można sugerować się składnikami podanymi w przepisie lub oddać się kuchennym eksperymentom i nieco popuścić wodze fantazji. Proponuję wykorzystać do dekoracji warzywa i bakalie, te całoroczne lub sezonowe. Piękny śledź garnirowany, prawda?
Przepis na śledzie garnirowane na kilka sposobów
Pięknego koloru mogą nadać śledziom buraki lub papryka albo blanszowane szparagi. Dodatek prażonych migdałów w płatkach lub orzechów włoskich to świetne przełamanie miękkiej konsystencji gotowanych warzyw. Eksperyment z dodaniem jabłek lub gruszek może okazać się smakowym strzałem w dziesiątkę. Polecam, jeśli lubicie dodatek owoców do ryb lub do mięsa.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi matiasów (z solanki (dobrze opłukane i wymoczone w mleku przez kilka godzin) lub z zalewy octowej)
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojony w cienkie plasterki)
- 1 marchewka (ugotowana, pokrojona w drobną kostkę)
- 5 grzybków marynowanych (pokrojone w drobną kostkę)
- 1 jajko (ugotowane na twardo, ostudzone, pokrojone w drobną kostkę)
- 1 mała cebula (pokrojona w piórka, zblanszowana)
- oliwa z oliwek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić śledzie w zalewie
- Grzyby marynowane – przepis
Jak zrobić
- Śledzie odcedzam, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję ukośnie w kawałki o szerokości ok. 3 cm. Układam na półmisku.
- Posypuję śledzie selerem, marchewką, grzybkami, jajkiem i cebulą.
- Skrapiam delikatnie oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Spróbujcie i dajcie znać jak zrobić je według Waszych przepisów!
Śledzie garnirowane przepis
Spróbujcie połączyć smaki słodkie z wytrawnymi. Zestawcie ze sobą kilka kolorów. Do miękkich dodatków dołóżcie coś chrupkiego, np. orzechy, migdały, nasiona słonecznika. Gwarantuję, że smak i konsystencja z pewnością zaskoczą Was i Waszych gości!
Ciekawa jestem, z czego będą się składać Wasze śledzie garnirowane. Piszcie koniecznie w komentarzach, jak je przygotowaliście! Które dodatki są do nich najlepsze?
kochana mam cos na wigilijny stol , dzieki , proste i wysmienite
[..YouTube..] kochana mam cos na wigilijny stol , dzieki , proste i wysmienite
To może jeszcze tort śledziowy do kompletu? 😉
fajne a zarazem dietetyczne
[..YouTube..] fajne a zarazem dietetyczne
nie no z bananem to przesada 😛
Kiedyś funkcjonowały tzw śledzie Ireny z rodzynkami, cebulą i przecierem pomidorowym. Całkiem dobre. Robbiłam tez z bananem – nie pamiętam juz przepisu – ohyda!
Nie robiłam nigdy na słodko. Słyszałam, że w ten sposób przyrządza się śledzia w krajach skandynawskich. Może kiedyś przygotuję, ale w tym roku mam jeszcze sporo klasycznych dań do wrzucenia na bloga przed Świętami :).
hej, a masz jakiś przepis na śledzie na słodko? z makiem, piernikiem, miodem, orzechami?