Trudno było mi sobie wyobrazić śledzie korzenne, tzw. śledzie piernikowe. Podane z odrobiną miodu oraz korzennych, aromatycznych przypraw: cynamonu, anyżu, kardamonu, goździków, kolendry i gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Do tego obowiązkowo odrobina cebulki, którą można przygotować w zalewie razem ze śledziami, pokroić drobno surową lub skarmelizować na patelni. Cudowny smak, choć może pod względem dekoracyjnym nie mają zbyt dużego potencjału. Ale gdyby ułożyć je na półmisku z kolorowymi dodatkami, to już zupełnie co innego!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
- 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
- 2 łyżki oleju
- ¼ pomarańczy (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ½ cytryny lub limonki)
- 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ kolendry (roztłuczona w moździerzu)
- ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (zmielony)
- ¼ łyżeczki kardamonu (zmielony)
- ¼ łyżeczki imbiru (sproszkowany lub świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
- ¼ łyżeczki anyżu (opcjonalnie; zmielony)
- 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu (roztłuczony w moździerzu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie suche przyprawy delikatnie prażę na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.
- Mieszam wszystkie składniki w miseczce i odstawiam na 30 minut do lodówki.