fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie w majonezie

Śledzie w majonezie

  • z majonezem lub sosem majonezowo-śmietankowym
  • z cebulą i świeżymi ziołami
  • z zalewy lub solanki
Śledzie w majonezie

Śledzie w majonezie, znana wszystkim potrawa. U kogo z nas na talerzu choć raz nie gościł śledź z majonezem? Można urozmaicić tradycyjny skład, dekorując zieleniną oraz, pasującym do nich idealnie, gęstym balsamico. W moim domu rodzinnym taka wersja, obok śledzika w śmietanie, od lat cieszy się powodzeniem. Wszyscy zajadają się nimi na imieninach i innych rodzinnych uroczystościach. Śniadanie wigilijne czy wielkosobotnie też nie może obejść się bez którychś śledzi! Zobaczcie przepis na śledzia w majonezie krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Śledzie w majonezie, oprócz udekorowania, można też urozmaicić, dodając do majonezu odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowany sos uzyska nieco rzadszą, ciekawą konsystencję, a oprócz tego dodatkowe walory smakowe.

Przepis na śledzie w majonezie

Najbardziej lubię je przygotowywać ze śledzi z zalewy octowej, takich domowej roboty. Są do tego najlepsze, a dodatkowo można wykorzystać marynowaną razem z nimi cebulę. Jeśli jednak nie mam możliwości ich wcześniej przyrządzić, kupuję śledzie w solance. Ważne, żeby je dobrze wymoczyć i wypłukać. Dzięki temu nie będą zbyt słone.

Śledź w majonezie

Śledzie w majonezie

Proste, szybkie, klasyczne śledzie w majonezie z dodatkiem cebuli, śmietany i natki pietruszki lub szczypiorku czyli najlepsze śledzie z majonezem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 25 minuty
Leżakowanie: 4 godziny
Razem: 4 godziny 25 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź w majonezie, śledź z majonezem, śledzie w majonezie, śledzie z majonezem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 332kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi matiasów (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 cebule (opcjonalnie; pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy octowej)
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; do cebuli)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Śledzie kroję w dzwonka i układam dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.
  • Skrapiam śledzie sokiem z cytryny (jeśli śledzie są z zalewy, można pominąć ten krok).
  • Cebulę oprószam solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiam na 10 minut (cebuli z zalewy nie oprószam).
  • Śledzie posypuję cebulą i dekoruję majonezem wymieszanym z solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ze śmietaną.
  • Opcjonalnie dekoruję śledzie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami albo gęstym octem balsamicznym.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 332kcal (17%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 23g (46%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 84mg (28%) | Sód: 210mg (9%) | Potas: 505mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 405IU (8%) | Witamina C: 10.4mg (13%) | Wapń: 95mg (10%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Śledzie w majonezie przepis

Jeśli nie z zalewy, cebula może być świeża. Drobno posiekana lub pokrojona w cienkie piórka. Do sosu majonezowego koniecznie coś zielonego! Natka pietruszki to klasyka, ale spróbujcie też z dodatkiem innych ziół. Z pewnością zaskoczy Was tymianek, koperek, a nawet bazylia.

Śledź w majonezie
Śledź w majonezie

Jak Wam smakują śledzie z majonezem? To klasyka, która zawsze się sprawdza i nie zmienicie składu? A może będziecie eksperymentować z dodatkami? Które, Waszym zdaniem, najlepsze? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

8 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom