Śledzie w majonezie, znana wszystkim potrawa. U kogo z nas na talerzu choć raz nie gościł śledź z majonezem? Można urozmaicić tradycyjny skład, dekorując zieleniną oraz, pasującym do nich idealnie, gęstym balsamico. W moim domu rodzinnym taka wersja, obok śledzika w śmietanie, od lat cieszy się powodzeniem. Wszyscy zajadają się nimi na imieninach i innych rodzinnych uroczystościach. Śniadanie wigilijne czy wielkosobotnie też nie może obejść się bez którychś śledzi! Zobaczcie przepis na śledzia w majonezie krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Śledzie w majonezie, oprócz udekorowania, można też urozmaicić, dodając do majonezu odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowany sos uzyska nieco rzadszą, ciekawą konsystencję, a oprócz tego dodatkowe walory smakowe.
Przepis na śledzie w majonezie
Najbardziej lubię je przygotowywać ze śledzi z zalewy octowej, takich domowej roboty. Są do tego najlepsze, a dodatkowo można wykorzystać marynowaną razem z nimi cebulę. Jeśli jednak nie mam możliwości ich wcześniej przyrządzić, kupuję śledzie w solance. Ważne, żeby je dobrze wymoczyć i wypłukać. Dzięki temu nie będą zbyt słone.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi matiasów (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 cebule (opcjonalnie; pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy octowej)
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie; drobno posiekana)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; do cebuli)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić majonez
- Jak zrobić śledzie w zalewie
Jak zrobić
- Śledzie kroję w dzwonka i układam dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.
- Skrapiam śledzie sokiem z cytryny (jeśli śledzie są z zalewy, można pominąć ten krok).
- Cebulę oprószam solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiam na 10 minut (cebuli z zalewy nie oprószam).
- Śledzie posypuję cebulą i dekoruję majonezem wymieszanym z solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ze śmietaną.
- Opcjonalnie dekoruję śledzie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami albo gęstym octem balsamicznym.
Wartości odżywcze
Śledzie w majonezie przepis
Jeśli nie z zalewy, cebula może być świeża. Drobno posiekana lub pokrojona w cienkie piórka. Do sosu majonezowego koniecznie coś zielonego! Natka pietruszki to klasyka, ale spróbujcie też z dodatkiem innych ziół. Z pewnością zaskoczy Was tymianek, koperek, a nawet bazylia.
Jak Wam smakują śledzie z majonezem? To klasyka, która zawsze się sprawdza i nie zmienicie składu? A może będziecie eksperymentować z dodatkami? Które, Waszym zdaniem, najlepsze? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).
muszę spróbować:)
[..YouTube..] muszę spróbować:)
Zbysiu, ja Cię proszę o rozsądek :).
[..YouTube..] Zbysiu, ja Cię proszę o rozsądek :).
Jak często moczysz swojego śledzika?
[..YouTube..] Jak często moczysz swojego śledzika?
uwielbiam Twoje filmiki
[..YouTube..] uwielbiam Twoje filmiki