Śledzie z jabłkiem to zaskakująca, doskonała kompozycja smakowa. Połączenie wyrazistego smaku ryby ze słodkawym sosem, korzennymi przyprawami i słodko-kwaśnym jabłkiem zaskoczy niejednego fana śledzików. Spróbujcie przygotować z okazji nadchodzących Ostatków i poeksperymentujcie, zastępując jabłko gruszką lub pomarańczą, a nawet ananasem! Zobaczcie jak zrobić śledzie z jabłkiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi (z solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
- 1 jabłko (może być ze skórką, ale sparzone; pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
- 1 łyżka majonezu (można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej (można zastąpić 1 łyżeczką oleju wymieszanego z 1 łyżeczką korzennych przypraw: cynamonu, kolendry, goździków, kardamonu i kminku rzymskiego)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy lub ½ limonki)
- pieprz
- świeża mięta (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Śledzie w zalewie octowej - przepis
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.Można też wymieszać jabłka z pozostałymi dodatkami smakowymi, a na koniec ułożyć na półmisku na czystych śledziach.