fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie z jabłkiem

Śledzie z jabłkiem

Śledzie z jabłkiem

Śledzie z jabłkiem to zaskakująca, doskonała kompozycja smakowa. Połączenie wyrazistego smaku ryby ze słodkawym sosem, korzennymi przyprawami i słodko-kwaśnym jabłkiem zaskoczy niejednego fana śledzików. Spróbujcie przygotować z okazji nadchodzących Ostatków i poeksperymentujcie, zastępując jabłko gruszką lub pomarańczą, a nawet ananasem! Zobaczcie jak zrobić śledzie z jabłkiem.

Śledzie z jabłkiem

Śledzie z jabłkiem

Śledzie z jabłkiem, cebulą i musztardą lub zestawem korzennych przypraw oraz sosem majonezowo-jogurtowym.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie z jabłkiem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 246kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi (z solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
  • 1 jabłko (może być ze skórką, ale sparzone; pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
  • 1 łyżka majonezu (można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (można zastąpić 1 łyżeczką oleju wymieszanego z 1 łyżeczką korzennych przypraw: cynamonu, kolendry, goździków, kardamonu i kminku rzymskiego)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy lub ½ limonki)
  • pieprz
  • świeża mięta (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
    Można też wymieszać jabłka z pozostałymi dodatkami smakowymi, a na koniec ułożyć na półmisku na czystych śledziach.

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Kalorie: 246kcal (12%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 23g (46%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 77mg (26%) | Sód: 180mg (8%) | Potas: 453mg (13%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 130IU (3%) | Witamina C: 6.3mg (8%) | Wapń: 80mg (8%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom