Proste do zrobienia śledzie z ogórkiem i cebulą, zwłaszcza gdy dysponujecie śledziami z zalewy. Te solankowe też świetnie się sprawdzą, tylko konieczne będzie dokrojenie cebulki osobno. Są bardzo proste do zrobienia i smakują wyśmienicie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi z solanki (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy)
- 4 ogórki kiszone (pokrojone w słupki lub kosteczkę)
- 2 cebule (średnie; może to być cebula z zalewy ze śledzi lub surowa, pokrojona w piórka lub drobno)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
- 4 łyżki świeżej mięty, natki pietruszki lub bazylii (posiekana)
- 4 łyżki oliwy
- czarny pieprz (grubo zmielony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Olej mieszam z czosnkiem, cebulą, połową ziół i ogórkami. Doprawiam pieprzem.
- Dodaję śledzie, mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.
- Przed podaniem śledzie posypuję pozostałymi ziołami.