Przyrządziłam śledzie z porem przy okazji przygotowywania surówki. Wymieszałam najpierw wszystkie surowe składniki, odstawiłam do lodówki, a potem spróbowałam. I przyszło mi do głowy, że można byłoby tu jeszcze dodać kawałki śledzia. A że porcja była duża, to zostawiłam połowę na później, śledzie nabyłam i przetestowałam jak zrobić śledzia z porem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2-4 płaty śledziowe (z zalewy)
- 1 por (duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce)
- 1 jabłko (ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- 2 łyżki świeżej mięty (posiekana; opcjonalnie)
- sól, pieprz (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Śledzie w zalewie octowej – przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
- Odstawiam na 30 minut do lodówki, do przegryzienia smaków.