fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie z porem

Śledzie z porem

Śledzie z porem

Przyrządziłam śledzie z porem przy okazji przygotowywania surówki. Wymieszałam najpierw wszystkie surowe składniki, odstawiłam do lodówki, a potem spróbowałam. I przyszło mi do głowy, że można byłoby tu jeszcze dodać kawałki śledzia. A że porcja była duża, to zostawiłam połowę na później, śledzie nabyłam i przetestowałam jak zrobić śledzia z porem.

Śledzie z porem

Śledzie z porem

Śledzie z porem, jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepszy śledzik z porem do podania na śniadanie, kolację lub jako przekąska na zimno do alkoholu.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z pora
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 378kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2-4 płaty śledziowe (z zalewy)
  • 1 por (duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce)
  • 1 jabłko (ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej mięty (posiekana; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  • Odstawiam na 30 minut do lodówki, do przegryzienia smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 378kcal (19%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 28g (56%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 94mg (31%) | Sód: 292mg (13%) | Potas: 765mg (22%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 6095IU (122%) | Witamina C: 13.9mg (17%) | Wapń: 139mg (14%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom