Smażone ziemniaki to pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można zaserwować je z grillowanym, pieczonym lub smażonym mięsem lub rybą i surówką. Albo podać jako samodzielną potrawę, choć wtedy warto zjeść z nimi sałatkę, a do maczania zaproponować np. jogurt. Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i posypane świeżymi ziołami i skropione sokiem z cytryny. Zobaczcie jak zrobić ziemniaki smażone krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (obrane i pokrojone w grube kawałki)
- 5 łyżek oleju (do smażenia w wysokich temperaturach)
- 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn lub oregano (opcjonalnie; do posypania)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki wkładam do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotuję, pod przykryciem, przez 5 minut. Odcedzam na durszlaku i zostawiam na kilka minut do odparowania.Opcjonalnie ziemniaki po odcedzeniu i odparowaniu można posypać mąką, potrząsając dokładnie durszlakiem, żeby dokładnie rozprowadzić ją po całej powierzchni.
- Rozgrzewam olej na patelni o nieprzywierającej powłoce.
- Wrzucam ziemniaki na olej i smażę na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Obracam każdy kawałek za pomocą szczypiec, żeby przysmażyły się ze wszystkich stron.
- Usmażone ziemniaki skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.