Klasyczna wersja to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan po wymieszaniu z makaronem tworzą pyszny sos Alfredo. Jego unowocześniona wersja zawiera śmietankę. Na przestrzeni lat przepis ewoluował i zdobywał popularność na całym świecie. Rozpoczęła się też jego produkcja na półki sklepowe. Dziś w różnych wariantach może zawierać jajka, skrobię, zioła… Nowoczesna receptura trochę odbiega od oryginału, ale masło z parmezanem to wciąż jej kluczowe składniki. Pokażę Wam dziś, jak zrobić sos Alfredo na dwa sposoby: klasyczny i unowocześniony.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Klasyczny sos Alfredo dla jednej osoby składa się z 50 g masła i 50 g parmezanu. To tylko 100 g sosu, a ponad 500 kcal! Wymieszane z makaronem składniki to bardzo prosty sposób wykonania, choć nie od razu uda się osiągnąć idealną, kremową konsystencję.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g masła (¼ kostki; pokrojone w niedużą kostkę)
- 50 g startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
- Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
- Jak ugotować makaron
Jak zrobić
- Do gorącego makaronu w podgrzewanej foremce (np. garnku) wrzucam połowę parmezanu. Czekam przez chwilę, aż ser rozpuści się na makaronie.
- Dodaję masło i pozostały parmezan.
- Wstrząsam garnkiem, przerzucając składniki tak, żeby z masła i parmezanu powstał jednolity, kremowy sos.
- Konsystencję można regulować, dodając odrobinę gorącej wody pozostałej z gotowania makaronu. Całość można doprawić szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Wartości odżywcze
Mniej kalorii w 100 g, więc moja propozycja to 200 g sosu dla jednej osoby. Możecie oczywiście ją zmniejszyć – nie widzę problemu :). Sos w unowocześnionej wersji wzbogaconej o dodatek kremowej śmietanki. Jej delikatnie słodki smak przełamują zioła oraz sól z pieprzem. Idąc o krok dalej w nowoczesności, można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki i wtedy to już zupełna petarda :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
- 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
- Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
- Jak ugotować makaron
Jak zrobić
- Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
- Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
- Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
- Zdejmuję sos z ognia i delikatnie mieszam z sokiem z cytryny.
- Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.