fbpx
Czytasz właśnie
Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Smaczny sos do mięs, który w polskiej kuchni bywa przygotowywany na bazie śmietany, to sos chrzanowy, odrobinę kwaśny i dość tłusty, ale na szczęście można przygotować nieco mniej kaloryczną wersję, zastępując śmietankę mlekiem. To praktycznie taka sama receptura i sposób przygotowania jak w beszamelu, a charakterystyczny smak zapewnia tu drobno utarty, ostry chrzan i sok z cytryny, dzięki któremu całość nie będzie mdła.

Zobacz też: Przepis na najlepsze sosy

Do czego go wykorzystać? Sprawdzi się z wszelkimi łagodnymi mięsami: kurczakiem, polędwiczkami wieprzowymi, zwłaszcza tymi duszonymi, które potrzebują przełamania smaku i „pazura”, którego świetnie doda im chrzan. Spróbujcie wylać mój sos chrzanowy na smażonego łososia lub zaserwować jako dodatek do szczupaka, a do tego pieczone ziemniaki i sałatka… Tak, to zdecydowanie ciekawy smak, ale ostrożnie z wszelkimi eksperymentami. Chrzan jest na tyle charakterystyczny, że nie znosi innych, mocno aromatycznych konkurentów.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy na mleku, najlepszy do mięs serwowanych na gorąco oraz ryb, np. łososia, dorsza czy szczupaka. To prosty do zrobienia sos chrzanowy, którego skład bazuje na beszamelu.
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt, Sos
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos chrzanowy
Liczba porcji: 350 ml
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego chrzanu (na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Topię masło w rondelku, na niewielkim ogniu.
  • Dodaję chrzan i mieszam całość, podgrzewając na średnim ogniu.
  • Dosypuję mąkę, energicznie mieszam i zasmażam całość do uzyskania dość gęstej papki.
  • Dodaję mleko (na początku niewiele, żeby rozprowadzić zasmażkę, następnie pozostałą część) i podgrzewam wszystko na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  • Kiedy składniki są dobrze wymieszane, zagotowuję sos, od razu zmniejszam ogień i bardzo intensywnie mieszam, aż całość zacznie gęstnieć.
  • W trakcie mieszania i gęstnienia doprawiam sos chrzanowy solą i pieprzem (czarnym lub białym) i dodaję sok z cytryny, żeby trochę urozmaicić mleczny smak.UWAGA: sos będzie gęstniał jeszcze po zdjęciu z ognia, dlatego lepiej zrobić to wcześniej, kiedy nawet wydaje się jeszcze zbyt rzadki, niż za późno - wtedy nabierze grudek.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom