Sos koperkowy to z pewnością rarytas dla tych z Was, którzy przepadają za charakterystycznym aromatem koperku w potrawach. Przepis na sos koperkowy, który chcę Wam dziś zaprezentować, można wykorzystać na różne sposoby. Kto z nas choć raz nie próbował go w dzieciństwie do pulpetów, podanych z młodymi ziemniaczkami? Moja mama robiła go w nieco bardziej klasyczny sposób. Uwielbiałam go jako dodatek do ziemniaków i przygotowywałam przez wiele lat w ten sam sposób. Na bazie śmietanki i masła oraz koperku. Ale dziś chcę polecić Wam jego wyjątkową wersję. Możecie podać ten sos koperkowy do łososia i innych ryb, mięsa, warzyw gotowanych lub z grilla oraz makaronu.
Przepis na sos koperkowy ze śmietanką, czosnkiem i cytryną
Charakterystyczny koperkowy aromat połączyłam z delikatnie zeszklonym czosnkiem. Wykorzystałam śmietankę do zup i sosów oraz sok i skórkę z cytryny. Ich dodatek sprawia, że całość nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Słodka śmietanka uzupełniona kwaskowatym sokiem cytrynowym, a do tego koperek, czosnek i sól z pieprzem. Wciąż prosto, ale nieco bardziej wykwintnie. Jeśli chcecie go podać do ryb lub mięsa, polecam przyrządzić je na grillu, w piekarniku lub usmażyć na klarowanym maśle. Jako dodatek do makaronu lub kopytek – wrzućcie je do sosu na patelnię lub do naczynia do zapiekania i posypcie żółtym serem. Pycha!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka śmietanki do zup i sosów
- 2 łyżki koperku (drobno posiekany)
- 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 2 łyżki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
- 2-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Czosnek szklę na maśle ze szczyptą soli, przez ok. 1-2 minuty, na niedużym ogniu. Uważam, żeby nie przypalić.2-4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła
- Dodaję koperek, skórkę i sok z cytryny oraz śmietankę.1 szklanka śmietanki do zup i sosów, 2 łyżki koperku, 2-4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki skórki startej z cytryny
- Doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu (sos w czasie gotowania zgęstnieje nabierze smaku, więc ostrożnie, żeby na tym etapie nie doprawić za dużo).sól, pieprz
- Gotuję na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty. Sos ma powoli, delikatnie bulgotać na patelni i zgęstnieć.
Wartości odżywcze
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią koperek. Dlatego na przyjęcia czy po prostu na obiad dla większej liczby osób warto zaproponować go obok jakiegoś klasycznego, sprawdzonego i uniwersalnego smaku. A skoro mowa o przyjęciach… Być może można przygotować ten sos w jeszcze bardziej eleganckiej wersji? Kto wie, co bym wyczarowała, zastępując połowę lub całość soku z cytryny białym winem? Myślę jednak, że moja wersja czyli sos śmietankowo-koperkowy z cytryną i czosnkiem nadaje się zarówno jako dodatek do prostego obiadu jak makaron lub ziemniaki z mięsem, jak i podkreślenia smaku eleganckich, wykwintnych potraw.
Sos koperkowy do ryb, mięsa i warzyw
Sos koperkowo-śmietankowy ze skórką z cytryny szczególnie polecam jako dodatek do łososia. Możecie usmażyć rybę lub przygotować ją na grillu lub w piekarniku. Ryba + zioła + cytryna + czosnek to idealne połączenie. Kremowa śmietanka to dodatkowo aksamitna konsystencja sosu. Podobnie jako dodatek do mięsa: świetnie nada się do tych jasnych, o łagodnym smaku. Spróbujcie dodać go do pulpetów i już nigdy nie powiecie, że to mdły smak.
Sos śmietankowo-koperkowy do makaronu lub kopytek
Czy to makaron lub kopytka z łososiem, a może tuńczykiem lub po prostu bez innych dodatków, ten sos to przepyszne połączenie. Resztki pieczonego łososia, ugotowane kopytka, trochę sosu na wierzch i starty ser żółty. Może być dowolny, ale spróbujcie z pecorino lub parmezanem!
Gwiazda grilla i imprezy w ogrodzie
Zamiast sosu jogurtowo-majonezowego z surowym czosnkiem, polecam wypróbować sos koperkowy. Polejecie nim karkówkę lub cukinię z grilla i zaskoczycie swoich gości.
Dajcie koniecznie znać, czy przypadła Wam do gustu wersja z czosnkiem i cytryną. Do jakiego dania go zaserwowaliście?
Właśnie jestem po degustacji… SOS PETARDA!:-)
Bardzo się cieszę, że i Tobie przypadł do gustu :). Polecam przed dodaniem śmietanki podsmażyć malutkie kawałki łososia lub tuńczyka z puszki, też jest świetny!
Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że dołączasz do grona jego miłośniczek. Mnie najbardziej smakuje, kiedy przygotowuję go w Irlandii. Tamtejsza śmietanka nadaje mu niepowtarzalnego smaku.
Ten sos jest po prostu obłędny