Sos pieczarkowy to jeden z dodatków do obiadu, które zawsze lubiłam. Nigdy nie grymasiłam przy nim jako dziecko i było pewne, że gdy zagości na stole, to na pewno go zjem. Moja mama przygotowywała go z dodatkiem cebuli i czosnku. Szkliła je na maśle, a następnie dodawała pokrojone na plasterki pieczarki. Potem obsmażanie, duszenie i zagęszczanie śmietaną. U mnie po latach jest odrobinę inaczej, ale wciąż podobnie. Zobaczcie jak zrobić sos z pieczarek krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze dodatki do obiadu
Pomyślałam, że pokażę Wam kilka możliwości jego przygotowania. Świetnie znać tę recepturę, bo przydaje się do wielu potraw. Możecie podać z tym sosem kluski, gotowane lub pieczone warzywa, ryż, kaszę i makaron. A także różnego rodzaju kotlety.
Przepis na sos pieczarkowy
Najprościej zeszklić cebulę z czosnkiem, potem dosmażyć pieczarki, a na koniec zalać śmietanką. Można też jednak zrobić wersję bez nabiału, a nawet wegańską i bezglutenową. W zależności od tego, czego potrzebujecie :). Podpowiem, że pieczarki w połączeniu z mlekiem kokosowym smakują wybornie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g pieczarek (białe lub brunatne; oczyszczone i pokrojone w pionowe plasterki)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 250-300 ml śmietanki kremówki 30-36% (można zastąpić tłustym mlekiem kokosowym)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- ½ pęczka natki pietruszki (posiekana; można zastąpić tymiankiem, miętą lub kolendrą)
- 1 łyżka zasmażki (opcjonalnie)
- sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy lub dodanie ½ łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny do zwykłego pieprzu czarnego)
- masło klarowane do smażenia (można zastąpić olejem roślinnym)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Masło klarowane – przepis
- Zasmażka – przepis
- Mąka bezglutenowa – przepis
Jak zrobić
- Cebulę szklę na tłuszczu, delikatnie prósząc solą. Następnie dodaję czosnek i podsmażam chwilę całość.
- Dodaję pieczarki, mieszam i obsmażam na sporym ogniu. Gdy się lekko zrumienią, zmniejszam ogień.
- Przykrywam całość i na niedużym ogniu duszę przez ok. 10 minut.
- Dodaję śmietankę, zagotowuję. Od razu zmniejszam ogień do średniego.
- Gotuję sos do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.Można opcjonalnie zagęścić sos zasmażką z mąki i masła.
- Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję natkę pietruszki. Gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby dodaję sok z cytryny lub limonki.
Wartości odżywcze
Sos pieczarkowy przepis
Myślę, że w wersji z kolendrą doskonale sprawdziłby się tutaj również imbir. Można byłoby go dodać zamiast czosnku lub połączyć oba smaki. Z pewnością wypróbuję kiedyś tę kombinację. I choć gotuję od wielu lat, to przyznam się Wam, że robiąc ten sos, po raz pierwszy spróbowałam pieczarek brunatnych. Dotychczas zawsze kupowałam białe. W smaku są oczywiście podobne, ale te brunatne trochę inaczej barwią sos. Co zresztą z pewnością zauważycie na zdjęciu.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy mój sos z pieczarkami przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, czy zdecydowaliście się na klasyczną, czy może bezmleczną, wegańską opcję. Do czego go zaserwujecie?
Sos pieczarkowy pyszny,zrobiłam na mleku kokosowym plus sok z cytryny i koperek.Do tego kluski śląskie i super szybki obiad i bardzo smaczny🤗. Dziękuję 😘
Pyszności :). Pieczarki z mlekiem kokosowym smakują wybornie!