Gołąbki w moim domu rodzinnym były podawane z przesmażoną na oleju cebulą, ale najczęściej towarzyszył im sos pomidorowy ze śmietaną, który moja mama przygotowywała z koncentratu pomidorowego i kwaśnej śmietany. Kojarzy mi się do dziś z kwaskowatym smakiem i charakterystycznym, pomarańczowym kolorem.
Zobacz też: Pomysły na inne sosy
Jako dziecko nie przepadałam za tym sosem i wolałam gołąbki z keczupem. Dziś, we własnej kuchni, przygotowuję sos pomidorowo-śmietanowy nieco inaczej. Wybieram śmietankę kremówkę, którą dodaję do podsmażonych na oliwie pomidorów (a czasem do passaty pomidorowej, pomidorów z puszki lub soku pomidorowego 100%), z których, po ugnieceniu łyżką, tworzy się gęsty sos. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami: suszonym oregano, bazylią lub tymiankiem i polewam gotowe, gorące gołąbki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki pomidorów (bez skórki, wypestkowane, pokrojone w kostkę; można zastąpić passatą pomidorową (tzw. pulpą lub sokiem pomidorowym 100%))
- ½-1 szklanka śmietany kwaśnej 18% lub kremówki 30%
- 1-2 łyżki oliwy
- suszony tymianek lub bazylia, albo oregano
- sól, cukier, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepszy przepis na gołąbki
Jak zrobić
- Pomidory podsmażam na średnim ogniu na oliwie. W trakcie podsmażania kawałki pomidorów można rozgniatać za pomocą łyżki lub łopatki.
- Dolewam śmietanę i mieszam całość, doprawiając do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Opcjonalnie można też dodać cukier, jeśli pomidory lub śmietana mają zbyt kwaśny smak. Całość trzymam jeszcze chwilę na ogniu.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać, czy taki słodkawo-kwaśny sos przypadł Wam do gustu. Jak wrażenia?
Dzięki :* 🙂
Gdzieś się zapodziało ;).
[..YouTube..] Dzięki :* 🙂
[..YouTube..] @TheAga1991 Dzięki :* 🙂
[..YouTube..] Gdzieś się zapodziało ;).
[..YouTube..] @ProTrolingBitch Gdzieś się zapodziało ;).
Jaki Ty masz przyjemny głos! Kocham Cię słuchać.
A przepis jak zwykle cudowny 😉
Pozdrawiam!
[..YouTube..] Jaki Ty masz przyjemny głos! Kocham Cię słuchać.
A przepis jak zwykle cudowny 😉
Pozdrawiam!
Oregano ! Dorota, gdzie jest oregano :O !?
[..YouTube..] Oregano ! Dorota, gdzie jest oregano :O !?