fbpx
Czytasz właśnie
Sos z papryki

Sos z papryki

Sos z papryki

Sos z papryki pieczonej lub grillowanej, a nawet duszonej na patelni, to ekspresowy dodatek do klusek, makaronu czy ryżu. Wystarczy tylko kilka składników, ale jeden jest szczególnie ważny! Czerwona, podłużna papryka. Koniecznie ta słodka, która nawet bezpośrednio po zmiksowaniu, bez żadnych dodatków, będzie doskonała w smaku. Ale mój przepis na sos paprykowy uwzględnia jeszcze kilka dodatków smakowych. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na kluski

Sos z papryki

Sos z papryki

Sos z papryki pieczonej, grillowanej lub gotowanej, idealny do klusek, makaronu, kaszy, ryżu, sałatek, kanapek lub burgerów. Do czego zechcesz!
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Sos
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sos z papryki
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 174kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 papryki słodkie podłużne (bez gniazd nasiennych)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Papryki kroję na połówki lub w ćwiartki i piekę w piekarniku (220 st. C) lub grilluję na ruszcie, albo duszę na patelni o nieprzywierającej powłoce, delikatnie posmarowanej tłuszczem. Po 20 minutach powinny być miękkie.
  • Sos można przygotować, miksując papryki w blenderze na gładko i jest gotowy. Warto jednak pokusić się o dodatki: zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. 
  • Można wymieszać ze zmiksowaną papryką lub zblendować wszystkie składniki - do wyboru.

Wartości odżywcze

Serving: 125g (ze wszystkich składników z listy) | Kalorie: 174kcal (9%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 45mg (2%) | Potas: 267mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 3130IU (63%) | Witamina C: 131.1mg (159%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos z papryki - przepis
Sos z papryki – przepis
Sos paprykowy
Sos paprykowy
Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom