Spaghetti all’Amatriciana to prosty przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym, z dodatkiem sera pecorino. Łatwy do zrobienia i pożywny obiad włoski, który można przygotować w kilkanaście minut. Oczywiście warunkiem sukcesu w jego przyrządzeniu jest zestaw składników najwyższej jakości. A to dlatego, że skład jest bardzo okrojony i trudno w takim przypadku „zamaskować” ewentualne niedociągnięcia. Jak zrobić makaron all’Amatriciana? Przede wszystkim postawcie na pyszne, słodkie w smaku, dojrzałe pomidory, ser pecorino w jednym kawałku do samodzielnego starcia i dobre mięso.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Nie do końca jasne jest pochodzenie tej prostej i pysznej potrawy. Podobno wywodzi się z miejscowości Amatrice, choć Rzymianie twierdzą, że wymyślił ją rzymski kucharz, który stamtąd pochodził. Niektóre źródła podają, że wcześniejszą wersją tego dania była taka bez pomidorów. Niezależnie od tego, która historia jest prawdziwa, dziś makaron amatriciana to spaghetti lub inna pasta z sosem przygotowanym na bazie guanciale lub pancetty (w Polsce, nie dysponując oryginałem, można je zastąpić boczkiem) oraz pomidorów. Wersją sporną jest dodawanie cebuli i czosnku, a u mnie dodatkowo pojawia się tymianek. Nie mogłam sobie odmówić dorzucenia odrobiny, żeby sos zyskał dodatkowy aromat i smak.
Zobaczcie jak zrobić spaghetti amatriciana krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti (lub bucatini)
- 200 g pancetty (w Polsce można zastąpić surowym boczkiem; pokrojona w kostkę)
- 750 g pomidorów (dojrzałe, o lekko słodkim smaku, najlepiej malinowe; bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
- 2 łyżki oliwy (extra vergine)
- ¼ papryczki chili (drobno posiekana)
- sól, pieprz
- 50 g sera pecorino (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 2 łyżki świeżego tymianku (opcjonalnie; do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Pancettę podsmażam na niedużym ogniu na oliwie, przez ok. 2-3 minuty.
- Dodaję cebulę i czosnek i podsmażam na małym ogniu do miękkości.
- Dodaję pomidory i chili, doprawiam solą. Zagotowuję. Zmniejszam ogień.
- Na małym ogniu gotuję sos przez ok. 15 minut, do zgęstnienia i wytrącenia tłuszczu.
- Pod koniec gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam do sosu, doprawiam pieprzem.
- Mieszam makaron z sosem na patelni i przekładam na talerze. Dekoruję serem i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy makaron amatriciana przypadnie Wam do gustu. Z jakim mięsem go przygotujecie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
🙂
wygląda smakowicie 😀
Wygląda naprawdę dobrze! Chodziło za mną ostatnio spaghetti, ale jakoś nie zebrałem się, żeby je przygotować. Może ten przepis mnie w końcu do tego zmotywuje 🙂