Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola to proste i bardzo smaczne danie do zrobienia w 15 minut. Można wykorzystać surową cukinię pokrojoną w spiralizerze lub dodać ją do sosu na ostatnią minutę gotowania na patelni. To bogate w warzywa, bezglutenowe danie, w którym dominuje serowy smak. Wymyśliłam je w pośpiechu, gdy zdecydowałam, że po ponad rocznej przerwie nagram relację na żywo i ugotuję coś, publikując to online w czasie rzeczywistym na moim Instagramie :). Zobaczcie jak zrobić makaron z cukinii z gorgonzolą krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy bezglutenowe
Bardzo lubię takie proste do zrobienia i szybkie dania. Zresztą wspominam o tym nie pierwszy raz :). Tutaj dodatkowo wychodzi całkiem elegancka potrawa. Zgodzicie się? Mamy elegancko pokrojoną w makaron cukinię, do której utemperowania wykorzystałam prosty, tani spiralizer. Do tego cebula i czosnek zeszklone na oliwie lub maśle klarowanym. Pyszny ser pleśniowy i kremowa śmietanka, które tworzą bazowy, tłuszczowy smak tej potrawy. Odrobina soli do warzyw, choć sam ser też ma słonawy posmak. Pieprz dla dodania całości pazura. I świeże zioła oraz sok z cytryny dla przełamania smaku. Jak Wam się podoba?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 cukinie (nieduże, każda po ok. 250 g; pokrojone w spaghetti za pomocą spiralizera lub specjalnej temperówki do warzyw)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana)
- 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
- 60 g sera gorgonzola (można zastąpić serem lazur lub innym serem z niebieską/zieloną pleśnią w środku)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30-36%)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie; + półksiężyce cytryny do dekoracji)
- 2 łyżki oliwy extra vergine (lub masła klarowanego)
- 2 łyżki natki pietruszki lub mięty (świeża; drobno posiekana)
- 4 łyżki orzechów włoskich (delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie lub maśle klarowanym, na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem ser.
- Dodaję pieprz, gałkę muszkatołową, ser i śmietankę. Podgrzewam całość na średnim ogniu, do uzyskania po ok. 2 minutach lejącego, ale zagęszczonego sosu.
- Dodaję cukinię i sok z cytryny, zmniejszam ogień do minimum (lub całkowicie wyłączam palnik, jeśli to np. indukcja lub inna płyta elektryczna). Mieszam i przykrywam. Zostawiam na ok. 1 minutę.
- Przekładam spaghetti cukiniowe z gorgonzolą na talerze. Dekoruję ziołami i orzechami oraz plasterkami cytryny.
Wartości odżywcze
Uprażone orzechy włoskie można zastąpić migdałami. Którą wersję wolicie?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy takie spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola przypadło Wam do gustu. A może wykorzystaliście inne warzywa zamiast cukinii? Bardzo jestem ciekawa, co Wam potem wyszło po takich eksperymentach :).