fbpx
Czytasz właśnie
Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola to proste i bardzo smaczne danie do zrobienia w 15 minut. Można wykorzystać surową cukinię pokrojoną w spiralizerze lub dodać ją do sosu na ostatnią minutę gotowania na patelni. To bogate w warzywa, bezglutenowe danie, w którym dominuje serowy smak. Wymyśliłam je w pośpiechu, gdy zdecydowałam, że po ponad rocznej przerwie nagram relację na żywo i ugotuję coś, publikując to online w czasie rzeczywistym na moim Instagramie :). Zobaczcie jak zrobić makaron z cukinii z gorgonzolą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy bezglutenowe

Bardzo lubię takie proste do zrobienia i szybkie dania. Zresztą wspominam o tym nie pierwszy raz :). Tutaj dodatkowo wychodzi całkiem elegancka potrawa. Zgodzicie się? Mamy elegancko pokrojoną w makaron cukinię, do której utemperowania wykorzystałam prosty, tani spiralizer. Do tego cebula i czosnek zeszklone na oliwie lub maśle klarowanym. Pyszny ser pleśniowy i kremowa śmietanka, które tworzą bazowy, tłuszczowy smak tej potrawy. Odrobina soli do warzyw, choć sam ser też ma słonawy posmak. Pieprz dla dodania całości pazura. I świeże zioła oraz sok z cytryny dla przełamania smaku. Jak Wam się podoba?

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola na bazie kremowej śmietanki i sera, z cebulą i czosnkiem, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki lub miętą i orzechami włoskimi.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: spaghetti cukiniowe z gorgonzolą, spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola
Liczba porcji: 3
Kalorie: 567kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (nieduże, każda po ok. 250 g; pokrojone w spaghetti za pomocą spiralizera lub specjalnej temperówki do warzyw)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
  • 60 g sera gorgonzola (można zastąpić serem lazur lub innym serem z niebieską/zieloną pleśnią w środku)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30-36%)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie; + półksiężyce cytryny do dekoracji)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine (lub masła klarowanego)
  • 2 łyżki natki pietruszki lub mięty (świeża; drobno posiekana)
  • 4 łyżki orzechów włoskich (delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie lub maśle klarowanym, na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem ser.
  • Dodaję pieprz, gałkę muszkatołową, ser i śmietankę. Podgrzewam całość na średnim ogniu, do uzyskania po ok. 2 minutach lejącego, ale zagęszczonego sosu.
  • Dodaję cukinię i sok z cytryny, zmniejszam ogień do minimum (lub całkowicie wyłączam palnik, jeśli to np. indukcja lub inna płyta elektryczna). Mieszam i przykrywam. Zostawiam na ok. 1 minutę.
  • Przekładam spaghetti cukiniowe z gorgonzolą na talerze. Dekoruję ziołami i orzechami oraz plasterkami cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 567kcal (28%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 53g (82%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 123mg (41%) | Sód: 352mg (15%) | Potas: 687mg (20%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1865IU (37%) | Witamina C: 41.6mg (50%) | Wapń: 217mg (22%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Uprażone orzechy włoskie można zastąpić migdałami. Którą wersję wolicie?

Zobacz też
Czerwona kapusta zasmażana z winem

Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola - przepis
Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy takie spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola przypadło Wam do gustu. A może wykorzystaliście inne warzywa zamiast cukinii? Bardzo jestem ciekawa, co Wam potem wyszło po takich eksperymentach :).

Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom