W jednym z poprzednich wpisów opowiadałam Wam już trochę o tym jak wygląda przygotowywanie filmów kulinarnych na Pozytywną Kuchnię. Pokazałam moją kolekcję serwetek i obrusów i opowiedziałam o tym jak planuję przygotowywanie potraw, z czego najczęściej korzystam w mojej kuchni.
Zobacz też: Jak powstaje Pozytywna Kuchnia
Dziś z kolei odpowiem na często zadawane przez Was pytania o to jakiego używam sprzętu. Wbrew pozorom urządzeń, które towarzyszą mi w mojej codziennej pracy nad przepisami i filmami nie jest dużo, chociaż niektóre zajmują sporo miejsca ;).
Z jakiego sprzętu korzysta blogerka kulinarna – film Full HD
Obejrzyj film bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Komputer
Prowadzenie bloga kulinarnego to oczywiście sporo czasu spędzanego w kuchni, ale także wyjazdy na warsztaty kulinarne i spotkania blogerów, udział w konferencjach, a dla osób, tak jak ja, uzależnionych od ciągłego sprawdzania czy wszystko działa oraz jak najszybszego odpowiadania na Wasze pytania, częsta praca przy komputerze z dala od biurka: w kawiarni, na spotkaniach, w salonie przed telewizorem, a czasem, wieczorem – w łóżku. Wszystkie te czynności od samego początku istnienia Pozytywnej Kuchni wykonywałam na notebooku, a teraz, w ramach współpracy z firmą Intel, korzystam z ultrabooka Asus Zenbook UX31. Ultrabooki to nowa koncepcja komputerów przenośnych: są szybkie i wydajne, bardzo cienkie i po wybudzaniu ze stanu uśpienia praktycznie od razu gotowe do pracy. Można na nich uruchomić oprogramowanie do montażu filmów wideo i obróbki zdjęć, a pliki źródłowe szybko zaimportować przez wbudowany czytnik kart SD lub nowoczesne, szybkie złącze USB 3.0.
Aparat fotograficzny i kamera
Od samego początku fotografie kulinarne na Pozytywną Kuchnię były wykonywane cyfrową lustrzanką, najstarszym i najprostszym modelem ze standardowym obiektywem dołączanym do zestawu. I od takiego właśnie aparatu lub od lustrzanki hybrydowej proponuję zacząć prowadzenie bloga, na którym, oprócz tekstów, będą się też ukazywać zdjęcia. Warto też pamiętać o tym, że o dobrej jakości zdjęć, poza umiejętnościami fotografa, decyduje w dużej mierze nie sam aparat, a odpowiedni obiektyw.
Moją pierwszą kamerą był mały model „wakacyjny”, którym filmowałam ze statywu, bez dodatkowych lamp, najczęściej przy świetle dziennym lub kuchennym. Dziś mam kilka lamp, którymi doświetlam moją ciemną kuchnię, a stary aparat fotograficzny i kamerę zamieniłam nową lustrzanką z możliwością filmowania w jakości Full HD. To dość wygodne rozwiązanie, bo w teren nie trzeba ze sobą zabierać dwóch urządzeń, ale w czasie filmowania nie ma możliwości automatycznego ustawiania ostrości, dlatego nie zawsze w moich filmach widać wszystko tak jak trzeba.
Zewnętrzny dysk twardy
Mając tyle archiwalnych filmów na dysku twardym, mnóstwo zdjęć i materiałów, które dopiero czekają na obróbkę i montaż, bardzo dbam o ich bezpieczeństwo. Korzystam z zewnętrznego dysku twardego, na którym automatycznie, za każdym razem kiedy wgrywam nowe pliki do komputera, tworzy się kopia zapasowa. W razie awarii komputera czy nawet jego utraty, mogę łatwo odtworzyć z kopii zapasowej dane na innym urządzeniu i Wam również polecam korzystanie z takiego zabezpieczenia danych.
Jak widać, technicznego, sprzętu do blogowania kulinarnego nie jest zbyt dużo :). Mając możliwość filmowania/fotografowania przy miękkim, rozproszonym świetle dziennym, można obejść się bez lamp, wykorzystując jedynie odbijające światło blendy. Jedynym problemem blogerek kulinarnych pozostaje chroniczny brak miejsca na talerze, serwetki, szklanki, łyżki, łyżeczki, widelce, formy do ciast :).
Jeśli komuś sama fotografia już nie wystarcza i sięga po filmowanie, to mam ciekawe urządzenie do rejestracji obiektu w obrocie, nazywa się to kabaletem. Leży nie używany, mogę sprzedać. [email protected]
Dziekuje za odpowiedz 🙂
Kiedyś Ultrabook Asus Zenbook i Sony Vegas Platinum 10, teraz MacBook Pro i
Final Cut Pro.
Czy moglabys zdradzic jakiego programu uzywasz do montowania filmow i
obrobki zdjec? Pozdrawiam, CATC
Być może nie jesteś na czasie, skoro nie wiesz czym można nagrywać seriale,
filmy i teledyski :).
od kiedy to się nagrywa filmy aparatem? kup że sobie kamerę sony z1 albo
fx1 będzie tanio i profesjonalnie
strasznie słabo Cię słychać 🙁
Pozatym ultrabook może i fajny, ale zdecydowanie za drogi jak za to, co ma
w sobie. Powinien kosztować max 1/2 tej ceny co kosztuje. Nie lubię
przepłacać za coś tylko i wyłącznie dlatego że jest to nowość.
Nie intel i7 tylko core i7. No i ok- ale jakie core i7 już nie wspomniałaś.
Jaki konkretny model? Oczywiście jeżeli pominiemy kwestie mobilności,
możemy mieć znacznie mocniejszego desktopa, który zdecydowanie lepiej
będzie sobie radził z obróbką video.
Stałoogniskowy 85 mm f/1.4. Ale do fotografii kulinarnej przydałby się 100
mm macro, a tego niestety nie posiadam.
jakiego obiektywu używasz? do aparatu
bardzo ciekawy tekst:)
Niiieee Nikon, nie oglądam tego więcej, jak można takie fajne filmy kręcić
na nikonach? 🙂
O lustereczko z Ikei 😉
strasznie słabo Cię słychać:{
@bluebird1422 Sama. Mąż mi pomaga w robieniu zakupów :).
@pozytywnakuchnia ile osób ci pomaga? sama filmujesz, ustawiasz i obrabiasz
wszystko? 🙂
@pozytywnakuchnia Dzięki za odpowiedź! 🙂
@tomlachvideo Może kiedyś jeszcze zrobię osobny film o tym :). W kwestii
ostrości – nie nauczyłam się ;). Ustawiam ostrość ręcznie, bo automatycznej
nie posiadam, mam kilka sprawdzonych ustawień i niestety – metoda prób i
błędów: staję przy blacie kuchennym i odliczam tiptopki prowadzące do
punktu ostrości ;). Czasem widać na niektórych filmach, że mi się nie
udało, chociaż wcześniej na podglądzie w aparacie wyglądało ok :).
@pozytywnakuchnia w pierwszym odcinku nie dopatrzyłem się też żadnych
konkretów technicznych, ale rozumiem że to tajemnica firmy 😉 napisz
chociaż jak nauczyłaś się operować taką małą głębią ostrości przy kręceniu
samej siebie – jakiś fajny trick, czy metodą prób i błędów wyliczyłaś
odległości i pozaznaczałaś taśmą na podłodze pozycję statywu? 😉
@tomlachvideo więcej szczegółów jest w pierwszym odcinku, więc po co miałam
się powtarzać?
Buu jak na backstage to strasznie mało szczegółów podałaś i poza trzema
minutami reklamy laptopa nie wiele się można dowiedzieć 😉 Może jednak
odsłonisz nieco więcej szczegółów? Np. jakie obiektywy podpinasz do swojego
Nikona? Ile średnio zdjęć potrawy robisz w trakcie jednej sesji?
źle prawie? 🙂 podziwiam całoksz tałt i kształty zarazem!
@doniutusk 🙂
Ładna reklama Intela 🙂 dobrze dobrze popieram niech celują fanty pieknej
kobiecie!
… świetne