Chociaż najlepsza wołowina na steki musi być droga i wykrawana w konkretny sposób, z przeznaczonych do tego specjalnie partii wołowego mięsa, jej nieco bardziej ekonomiczną wersją, którą również można pokroić i ugrillować, są steki z ligawy. Pomimo powszechnego przekonania, że ligawa jest zbyt twarda na steki, można pokusić się o ich przygotowanie, odpowiednio wcześniej doprawiając mięso. Ligawa wymoczona w oliwie z przyprawami oraz czosnkiem, dodatkowo skropiona sokiem z cytryny, może nabrać kruchości i przypaść do gustu naszym gościom i domownikom, nie nadwyrężając przy okazji naszego portfela.
Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla
Steki z ligawy to miniaturowa wersja klasycznych steków. Można przygotować je zarówno na ruszcie jak i usmażyć, a sama metoda, poza dodatkowym przyprawianiem i marynowaniem (nadającym nieco „gumowatemu” mięsu kruchości), którego nie wymaga klasyczna wołowina na steki wysokiej jakości, niewiele różni się od podstawowego przepisu. Można mocniej wypiec mięso lub przygotować je tak, aby od środka było częściowo lub w zdecydowanej większości krwiste, surowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ligawy (pokrojona w poprzek włókien na steki o grubości ok. 2 cm)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 cytryna
- imbir
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Steki nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem, następnie skrapiamy oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
- Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem lub smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki, żeby uzyskało temperaturę pokojową.
- Układamy steki na kratce lub tacce do grillowania (na niższej półce grilla, ale niezbyt blisko ognia, żeby mięso nie przypaliło się, a jedynie uzyskało wypalone paski) i grillujemy z obu stron (1 minuta na każdą stronę).
- Obracamy steki o 45 stopni (jeśli chcemy uzyskać wzór kratki) lub kładziemy tak, żeby nadal rumieniły się w tym samym miejscu, w którym mięso jest już mocniej przypieczone i zostawiamy do grillowania na średnim ogniu (można polać węgle wodą lub przełożyć kratkę na wyższą półkę grilla), pod przykryciem (jeśli nie posiadamy grilla z pokrywą, można zawinąć steki w folię aluminiową).
- Jeśli dysponujemy termometrem kucharskim, można sprawdzać stopień wypieczenia i zdejmować mięso z rusztu, kiedy środek każdego steku uzyska odpowiednią temperaturę.
- Bez termometru możemy określić stopień wypieczenia mięsa na podstawie jego miękkości i sprężystości oraz czasu grillowania.
- Steki bardzo krwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 55 °C, wystarczy grillowanie ich po 1 minucie z każdej strony na dużym ogniu.
- Kolejne czasy grillowania uwzględniają szybkie grillowanie (po 1 minucie z każdej strony) na niższej półce grilla, a następnie przełożenie mięsa na wyższą półkę i grillowanie pod przykryciem.
- Steki krwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 60 °C, czas grillowania po ok. 1 minucie z każdej strony
- Steki półkrwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 63 °C - czas grillowania po ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Steki średnio wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 71 °C, czas grillowania po ok. 5-6 minut z każdej strony
- Steki dobrze wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 77 °C, czas grillowania po ok. 7-9 minut z każdej strony
- Steki bardzo dobrze wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 82 °C, czas grillowania po ok. 10-12 minut z każdej strony
- Po zdjęciu z rusztu stekom dajemy 1-2 minuty „odpoczynku” na talerzu i dopiero po tym czasie serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Absolutnie proszę nie robić steków z ligawy. Ona się po prostu do tego nie nadaje i żadne marynowanie i zmiękczanie tu nie pomoże.
Dokładnie, szkoda pieniędzy na ligawę. Kosztuje tyle co rostbef, ok. 35 zł/kg. A z rostbefu kroi się bardzo dobre steki – to przecież większa część słynnego T-bone’a. Przy czym wołowina na steki musi być „sezonowana” 2-3 tygodnie w chłodni. Proponuję rostbef barwy ciemnoczerwonej, a nie młody i jasny. Nie solić przed obróbką na patelni. Kłaść na bardzo rozgrzaną, smażyć intensywnie ale odpowiednio krótko – im bardziej wysmażone mięso, tym twardsze, gorsze… O ligawie na steki zapomnieć – niech jej kształt nikogo nie zmyli. Proszę, patrząc na ligawę, wyobrazić sobie nie polędwicę i steki, lecz podeszwę buta 🙂
Steki jak najbardziej solimy przed smażeniem ponieważ mięso kocha sól to uwydatnia jego smak. Nie słuchajcie tych pseudokucharzy:)) wcale nie będzie twarde tylko smaczniejsze. Najlepiej sól morska, gruboziarnista. Co do ligawy jest to mięsień i może być po usmażeniu w niektórych miejscach twardawy, ale jak najbardziej na stek się nada.
Pyszne Steki – dziś właśnie takie robimy na obiad 🙂
O przepraszam. Wiedziałem i się zdziwiłem że pomyliłem twoje imię.
[..YouTube..] O przepraszam. Wiedziałem i się zdziwiłem że pomyliłem twoje imię.
Chyba Doroto :). Takie rozmycie robi obiektyw Samyang 85 mm f/1.4. Uzyskuje się je, filmując na dużym otworze przysłony obiektywu :).
[..YouTube..] Chyba Doroto :). Takie rozmycie robi obiektyw Samyang 85 mm f/1.4. Uzyskuje się je, filmując na dużym otworze przysłony obiektywu :).
Przepraszam cie Magdo. Mogę cię spytać jeśli można. Jakiego ty aparatu używasz że ci tak fajnie bokeh wychodzi (czyli rozmazany drugiplan na zdjęciu). Lub jakiego ty programu używasz. Proszę 😉 …
[..YouTube..] Przepraszam cie Magdo. Mogę cię spytać jeśli można. Jakiego ty aparatu używasz że ci tak fajnie bokeh wychodzi (czyli rozmazany drugiplan na zdjęciu). Lub jakiego ty programu używasz. Proszę 😉 …
nie można od razu zapasteryzować ? kupę roboty w sumie wychodzi
[..YouTube..] nie można od razu zapasteryzować ? kupę roboty w sumie wychodzi
Widać, że chłopcu smakowało, skoro tak fikał 🙂
On tak fikał jeszcze przed zjedzeniem, potem to już byłoby ryzykowne ;))).
princes25ify ma racje . Nie należy solić steków przed grillowaniem.
[..YouTube..] princes25ify ma racje . Nie należy solić steków przed grillowaniem.
Ja to prostuje steki w ten sposob co bitki (1,5cm musi zostać zachowane, bo będzie to schabowy a nie steJK 🙂 Marynuje, grilluje, a na rozgrzanego steka kładę masło czosnkowe.
I jest parę metod przyrządzenia steka. rar-surowy[10sec na 1 stronie i 10sekund na 2 stronie] , midle-rar[po rozcięniu mięsa musi być więcej czerwony w srodku niż przypieczony, midle[w srodku jest maly paseczek koloru rózowego(nie RED)], well done[dobrze zrobiony, 0 surowego w srodku ale tez nie spalony] ;-D Mniam!
[..YouTube..] Ja to prostuje steki w ten sposob co bitki (1,5cm musi zostać zachowane, bo będzie to schabowy a nie steJK 🙂 Marynuje, grilluje, a na rozgrzanego steka kładę masło czosnkowe.
I jest parę metod przyrządzenia steka. rar-surowy[10sec na 1 stronie i 10sekund na 2 stronie] , midle-rar[po rozcięniu mięsa musi być więcej czerwony w srodku niż przypieczony, midle[w srodku jest maly paseczek koloru rózowego(nie RED)], well done[dobrze zrobiony, 0 surowego w srodku ale tez nie spalony] ;-D Mniam!
Nie soli sie stekow,przed pieczeniem,tak jak inne mieso,bo twardnieje…zawsze ,pooooooooooooooooooooooooooooo…..
P:)
[..YouTube..] Nie soli sie stekow,przed pieczeniem,tak jak inne mieso,bo twardnieje…zawsze ,pooooooooooooooooooooooooooooo…..
P:)
To jeszcze nic, w porównaniu z tym jak moje się czasem potrafi skutecznie wyłączyć. Godzinę dzisiaj szukałam końcówek od miksera, które spokojnie leżały obok sztućców w szufladzie. Otwierałam ją ze 4 razy i ich nie widziałam ;).
[..YouTube..] To jeszcze nic, w porównaniu z tym jak moje się czasem potrafi skutecznie wyłączyć. Godzinę dzisiaj szukałam końcówek od miksera, które spokojnie leżały obok sztućców w szufladzie. Otwierałam ją ze 4 razy i ich nie widziałam ;).
logiczne, czasem chyba wyłącza mi się myślenie 😉
[..YouTube..] logiczne, czasem chyba wyłącza mi się myślenie 😉
Żeby się nie musiało spalić z wierzchu, aby mógł się ogrzać środek :).
[..YouTube..] Żeby się nie musiało spalić z wierzchu, aby mógł się ogrzać środek :).
dlaczego mięso powinno być w temperaturze pokojowej przed położeniem na grillu 🙂
[..YouTube..] dlaczego mięso powinno być w temperaturze pokojowej przed położeniem na grillu 🙂
Thx za info ..! ;**
[..YouTube..] Thx za info ..! ;**
Zamiast imbiru można sypnąć papryki w proszku, np. ostrej albo chili :).
[..YouTube..] Zamiast imbiru można sypnąć papryki w proszku, np. ostrej albo chili :).
Świetny przepis na steki…! ;D A czym można zastąpić imbir …?
Pozdrawiam…! ;*
[..YouTube..] Świetny przepis na steki…! ;D A czym można zastąpić imbir …?
Pozdrawiam…! ;*
Osobiście wolę antrykot lub rostbef, ale i ligawę da się sympatycznie przygotować na steki. Potrzeba tylko potraktować je kwasem. Sam polecam limonkę lub wino. Smakowi takich steków dobrze robi też trochę rozmarynu i tymianku.