Strucla z jabłkami po raz pierwszy gościła w mojej kuchni. Apfelstrudel – myślałam, że się nie uda! Zadymiłam całe mieszkanie. Nie byłam do końca pewna, czy aby na pewno wykorzystanie ciasta francuskiego było dobrym pomysłem. I wtedy zdarzył się cud. Udało się :). Mam dla Was przepis na struclę z jabłkami, na którą ostrzyłam sobie zęby od kilku lat. Po pierwsze: brak doświadczenia w pieczeniu, po drugie: w żadnej restauracji z tym deserem niestety nie udało mi się spotkać. Dlatego moje ostrzenie zębów trwało aż do przedświątecznego okresu. Wtedy okazało się, że oprócz poprzedzającej Boże Narodzenie imprezy, którą organizuję u siebie w domu, przyjdzie mi „obgotować” jeszcze jedną – u mojej przyjaciółki, Magdy. Przygotowałam struclę, a potem zabrałam ze sobą w gości. Oto moja strucla jabłkowa.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Obiecałam przyrządzić coś smacznego i mam nadzieję, że nie zawiodłam :). Strucla jabłkowa świetnie smakuje podana na ciepło. Można pokroić ją od razu po pieczeniu, gdy delikatnie się ostudzi lub podgrzać zimną w piekarniku albo w kuchence mikrofalowej.
Przepis na struclę z jabłkami
Polecam z lodami i bitą śmietaną! Specjalistami w jej przygotowywaniu są podobno Austriacy. Tak przynajmniej twierdzi mój kolega-przewodnik, który kosztuje apfelstrudel podczas każdej wizyty w Wiedniu. Jest to niewątpliwie wyborny smak na długie, zimowe wieczory :). Do masy możecie dodać rodzynki, orzechy i migdały. Doskonale skomponują się z jabłkami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ciasta francuskiego (rozwałkowane do grubości ok. 2-3 mm)
- 1 kg jabłek (mało soczyste, słodkie, obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plasterki)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 g rodzynek (sparzone wrzątkiem, odciśnięte)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów (grubo posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ciasto francuskie
Jak zrobić
- Jabłka przesmażam na suchej patelni razem z cukrem do momentu wyparowania soku, następnie dodaję rodzynki i cynamon.
- Studzę jabłka i wykładam na rozwałkowane do grubości ok. 3 mm ciasto, następnie zawijam w rulon i ostrożnie zaklejam boki. Najlepiej wykonywać tę czynność na folii aluminiowej lub ściereczce, która ułatwia przemieszczanie ciasta.
- Przekładam struclę na nasmarowaną tłuszczem blaszkę. Struclę najlepiej ułożyć tak, aby brzeg zrolowanego ciasta znajdował się na jej spodzie.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 250 °C, na ok. 15-30 minut, aż do zrumienienia i „zlistkowania”.
Wartości odżywcze
Moje jabłka albo były zbyt soczyste, albo za krótko przesmażone. W wysokiej temperaturze piekarnika parowały tak, że zupełnie nie widziałam ciasta. Chcąc nie chcąc, zrobiłam mojej strucli pieczenie parowe ;).
Apfelstrudel przepis
Parę razy musiałam uchylać drzwiczki. W trakcie wietrzenia, zadymiając całą kuchnię i salon, myślałam, że się nie uda. Ostatecznie, na całe szczęście, strucla z jabłkami wyszła bardzo dobra! Kiedy wystygnie, można pokroić ją w plastry i serwować z sosem waniliowym.
Ciekawa jestem, czy również i Wy za nią przepadacie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam udała i jak smakowała!
Nie mam wątpliwości, że bez problemu dałabyś sobie radę :).