Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Zupa jarzynowa
Zupa z ogórka
Zupa z ogórka – krem ogórkowy
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią
Zupa z bobem
Zupa z bobem
Gazpacho
Gazpacho
Jajecznica z kurek
Jajecznica z kurkami
Mojo rojo i mojo verde
Sos mojo