Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Zupa-krem z pora
Zupa krem z pora
Ćwikła
Ćwikła z chrzanem
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem
Baranek z masła
Baranek z masła
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie
Dip z natki pietruszki
Dip z natki pietruszki
Pasta z jajek
Pasta z jajek