Część posiłku

Jeden duży posiłek może składać się z kilku części, zwłaszcza jeśli mowa o obiedzie lub późnej obiadokolacji. Klasyczny obiad to parę części posiłku: zupa, danie główne, dodatki w postaci puree lub gotowanych czy pieczonych warzyw albo zbóż, np. ryżu lub kaszy, do tego surówka lub sałatka, albo warzywa na gorąco, duszone lub pieczone czy zasmażane. Całość może być jeszcze poprzedzona tzw. starterem czyli przystawką, a zaraz po obiedzie serwuje się też deser, chociaż klasycznie coś słodkiego w ciągu dnia jada się później, na podwieczorek.

Pasztet z selera
Pasztet z selera
Pasta z awokado
Pasta z awokado
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Czerwony barszcz na zakwasie
Czerwony barszcz na zakwasie
Sos z kiszonych ogórków
Sos z kiszonych ogórków
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Ajwar
Ajwar
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy
Risotto z bobem
Risotto z bobem